07 November 2008

Mobile Phone Info

How do you know whether your mobile phone is original or not?

Press the following on your mobile *#06# and the-international mobile equipment identity number appears. Then check the 7th and 8th numbers:


Digit position
1
2
3
4
5
6
7 th
8 th
9
10
11
12
13
14
15
Phone serial no.
x
x
x
x
x
x
?
?
x
x
x
x
x
x
x


IF the Seventh & Eighth digits are
02 or 20 this means your cell phone was assembled in China which is low quality

IF the Seventh & Eighth digits are 08 or 80 this means your cell phone was manufactured in Germany which is fair quality

IF the Seventh & Eighth digits are 01 or 10 this means your cell phone was manufactured in Finland which is very Good

IF the Seventh & Eighth digits are 00 this means your cell phone was manufactured in
original factory which is the best Mobile Quality

IF the Seventh & Eighth digits are 13 this means your cell phone was assembled in
Azerbaijan which is very Bad quality and also dangerous to your health.

6 ulasan:

Beck the BandagedKnees berkata...

uik..? mcm ko tau ni boss..? :P nasib sa punya 00.. :P great info.. :D uik..? O_O"" hp technician kaa..? :P ^^ hehe morning.. :D

Bambangan @ Ony berkata...

emm mana ada... sia pun p baca urang punya blog, wakakakkaka, tapi sia rasa info ni cam best ja g tau dgn member len, so post sini lah....

san berkata...

Saya pun sudah menerima benda ni tapi saya tak pakai formula ni, saya cuma tinguk saja... sebab hp sa pun biasa saja ni....

tapi buli jugalah mau tinguk2, jangan saja kana buyuk tu pelipin, dia bilang buatan dari Jipun, tau2 barangan yang mudah rosak pulak,

saya satu kali kana buyuk masa beli Hp dulu, dia kasi mahal, nampak masi baru, tapi bila sa check ,(Sebab sudah tau mencheck, nah.. pa lagi.. kedapatan lah diurang.. hahahaha).. tapi saya masih kena buyuk lah..

Biarlah bah tu kan, sudah berlalu..

Bambangan @ Ony berkata...

Ngehehehe, sia pun sebenarnya beli hp yg mahal2 tapi softwarenya lama punya, satu hp sia K850i awal tahun beli dengan harga RM1445, sekali bawa sana services center, terus sia lemas ni... dia kc tau, hp mmg baru tp dlm nya lama, patutlah inda dapat MMS.... kimbetzzzzz kan

belleOFranau berkata...

kalau ada urup2 di depan tu amacam ah..?? atau kira dari angka pertama?

Bambangan @ Ony berkata...

cuma angka ke tujuh dan lapan saja, tapi biasanya sia check hanya ada umbul saja ni...