25 November 2008

Miohon Pinisi

Cari punya cari, akhirnya dapat juga makna Miohon Pinisi ni.... ya lah siorang mau buat ala2 monsopian sikit kunun untuk majlis perkahwinan adik pompuan kita yang last ni.... jadi menjadi tugas sia mencari maksud miohon pinisi untuk diumumkan oleh MC tu nanti sambil2 acara tu berlangsung... emmm inda lupa kepada Anty sebab tulung sia, sampai berlari2 ni mencari lagu Piahanan Zu Pinisi ... terima kasih la kio banyak2... Jadi ni lah maksud yg sia dapat tu...


Walaupun perkahwinan pasangan suami isteri itu sudah sah di sisi agama dan kepercayaan, mereka masih belum boleh bersatu pada hari dan malam pertama.

Untuk membolehkan pengantin ni bersatu, satu upacara khas dibuat. Pasangan pengantin tersebut dikehendaki makan di dalam pinggan dan mangkuk yang sama. Upacara ini dihadiri oleh keluarga kedua-dua pihak. Ibu bapa pengantin lelaki tidak boleh sama sekali hadir di rumah pengantin perempuan sebelum pasangan itu sah bersatu.

Majlis perkahwinan orang Kadazan memakan masa selama tiga hari. Perkara yang paling penting dalam upacara perkahwinan ialah miohon pinisi iaitu upacara menukar gumpalan nasi yang dilakukan oleh Bobohizan. the exchange of vows by the couple which will be done by the traditional bobohizan (high priestess) and the rest of the wedding ceremony rites. Untuk memulakan upacara ini, pengantin lelaki dan perempuan duduk berhadapan di tengah-tengah bulatan gadis-gadis yang berpakaian tradisional berwarna hitam.

Di hadapan mereka terletak seperiuk nasi dan kedua-dua pengantin akan menggenggam nasi dan periuk tersebut untuk dijadikan gumpalan sebesar telur ayam. Kemudian kedua-duanya akan bertukar-tukar gumpalan nasi itu, lalu dimakan. Upacara miohon pinisi merupakan nazar perkahwinan menurut cara tradisional. Setelah upacara ini dilakukan, makanan dan minuman pun dihidangkan kepada para tetamu yang hadir. Gong dibunyikan semula, diikuti dengan pertunjukan tarian sumazau.Gambar dari osso

15 ulasan:

april RD berkata...

wow....byk benda rupanya i don't really know....thx for sharing the info bro.. :)

markiekadus berkata...

patut sia bawa ko juga pigi wedding kawan sia dulu, baru ko buli nampak dia first hand... It's cool tinguk benda-benda macam nie... it's shows that kita pinya bangsa ada keunikan dia tersendiri... I'm proud to be a kadazandusun guys...!!!

Hahangai Avanus berkata...

Yahoo... tat's y sa selalu cakap SAYA BANGGA JADI ANAK KADAZANDUSUN. Bacause am really proud to be one..heh.... Hahahaha, wpun sa lahir di zaman konkrit tapi sa bersyukur sbb sa and adik-beradik yang len and juga kazen2 yg len didedahkan cma kita pnya adat resam... wpun ada agama sdah nga..tapi bagi sa nda salah kalu kita mo pelihara adat resam kita bah... kan...

Dolly MJ berkata...

I request my wedding(last time la) ada ini acara, but my mum not agree. She said its against the religion... kesian saya...

Beck the BandagedKnees berkata...

^_^ hehe great info o ony! :)

but still ada kaa bobohizan ni..? mcm uda last generasi diorang eh..? i wonder if she have apprentices..? O_o""

^_^ baa. sbb kbykan ada religion uda kan..? ehhee..

Bambangan @ Ony berkata...

this one we plan to do tiada kaitan dgn penyembahan mana2 yg menyebelahi kepercayaan agama it's only a gimmick how the kadus wed go on.... lg satu, pasti amai yg mau tinguk.... lihat saja gambar tu..., biar sdh besar pun mc jg mau tingguk2...

pasal bobohizan pula, yg km oder ni mmg bobhizan sebenar dan yg pasti, tiada sdh pengganti diorang ni....

pd saya tidak salah bah ada miohon pinisi, bkn kita amalkan pun.... kira persembahan @ shw saja bah tu....

mark napa ko x bawa sia?

C.Alv.B berkata...

Hehehhehehe..tunggu sa kahwin dulu mungkin baru mauy belajar ni..nanti sa pi cari 'calon' dulu hehehehe

aki berkata...

Alv0808 ko mau cari calon..sini ada bah..wahahaha brader adik perempuan sia pun kawin cam itu juga tp nnt sia kasitengok ko tu gambar dia di blog sia yang satu ok..kihkihkih

Hahangai Avanus berkata...

Bambarayon@Avanus to Beck : Hehehe, beck bebeh... Me masi ada lg moyang yg jadi Bobohizan/Bobolian... Shez d last 1 after my 3 moing yg len died.. Tapi dia nda juga paksa anak2, cucu2 or cicit2 jadi 'waris' dia...

Bambarayon@Avanus to Angkol :
Yeps angkol, ini miohon pinisi ne nda salah bah kalu kita amalkan... Maksud sa, yalah.. kalu skg pun Kaamatan dirayakan di church juga bah... itu tanda kita bersyukur cma Tuhan atas rezeki yg dia bagi cma kita...Kan.. Kan kita skg ada cara untuk berterima kasih cma Bambarayon... Cara yg lebih Kristian... Heh.. Angkol, ko faham ka apa sa mo sampaikan ne??

Bambarayon@Avanus to Aki : Akiii... sa ko nda mo kasi tgk??? oooohhhhh... gtu lah ko cma sa skg...

Apa2 pun kita mesti pelihara adat resam kita...

tanakvagu berkata...

sia pun baru tahu pula...
selalunya saya nampak hanya cara d church..



tapi kali ini saya baru ingat
itpun cerita urang dulu2 bernikah.

markiekadus berkata...

sebab time tu sia belum kanal ko. kalau uda kanal, mimang sia bawa ko... si tuan gogds ja yang sia bawa...

Akculi sia nda pernah kana kasi tau pasal miohon pinisi ni. Sia tau ada satu lagu kadazan pasal miohon pinisi nie... So bila kawan sia cakap time wedding dia ada acara miohon pinisi, keinginan untuk mo tau tambah mendalam... Bila sia sudah nampak, trus sia rasa yang, kenapa lah teda sepa-sepa mo ajar sia tentang acara yang cukup cantik macam nie? Even cousin sia kawin pun teda yang buat macam nie...

So sia vow sama diri sia, if ever i got married, sia akan pastikan yang acara miohon pinisi ni di teruskan, walaupun sia kawin di hutil! wakakakakaka...

CKZen berkata...

wow..sapa yg kawin tu tompinai???yang baru2 ni pun sia ada attend satu majlis kwain d sana kdca..pun ada adat gni..best o..sebab jarang sudah ada mcm ni pun adat...ngam juga bah..supaya generasi kita yg akan datang tahu apa maksud miohon pinisi..tp wedding yg sia attend ni....all the guest digalakkan pakai baju tradisi...keluarga pengantin pun pun pakai.....then nah...mula lah acara dia..sia ada juga take photo..tp tdk berepa jelas....hehehe....sia suka kalu yg pasal adat2 kawin yg ikut adat tradisi...nanti kalu sia manansawo..sia harap2 dapt buat macm ni juga..wakkakaa

The Dusun Aroma berkata...

good info and very good effort - jangan sampai kehilangan tradisi kita bah.. itu bukan kepercayaan semata-mata tapi adat resam, so musti mo jaga.

Bravo!

Kengkaru Kong berkata...

my nenek sama putatan pun sudah pencen jadi Bobohizan Beck..haha.. Ony, wah beripar India ko nie...? Lawa anak2 buah ko nanti...peewitt!!

Bambangan @ Ony berkata...

kong itu gambar org punya bah tu.... nanti ada masa sia mau cerita pasal kawin adik sia ni....