14 Disember 2009

Selamat Hari Natal


Sebelum sia terbz @ sibuk yg teramat sangat, baik sia awal2 wish rakan2 blog sekalian. Sempena menjelangnya natal tidak lama lagi ni, saya mau ucap Selamat Menyambut Hari Natal / Krismas dan Tahun Baru 2010.

Bagi yang merancang balik kampung tu, bah hati2 kalau memandu, jangan telampau banyak moginum kio takut inda dapat sambut krismas, apa inda kogutan kan jadi sakit kepala... inda dapat pigi Christmas Eve Mass dan Christmas Mass nanti....

Bulan ni sia terlebih sibuk sikit dengan pelbagai aktiviti gereja di Blessed Sacrament Labuan. Bermula dengan pelbagai latihan terutama untuk sambutan perayaan natal. Persiapan untuk caroling, Inter church Program, Sambutan Krismas untuk penuntut UMS (yg tidak balik kg), 1st reunion Filipino / Englis Choir Group, St Dominic Group (yg ini yang hebat kali ni, sebab lebih 10 tahun baru berkumpul semula pada 27hb ni).

Kali ni Tim Pelayanan Belia Paroki Labuan, yg mana sia sendiri dia punya Co-coordinator telah memilih tema "Yesus Lahir Dalam Hati Belia" sebagai sesuatu perubahan @ penambahbaikan kepada pelayanan di paroki ini.

Dan yang paling penting bulan ni selain sambutan natal, adalah Perkahwinan abang saya dengan tunangnya dari Kota Belud pada 26hb ini, jadi sia kena rush saja lah bulan ni... sebab 27hb terus kena terbang ke LD.... 

Semoga Tuhan senantiasa bersama kita semua dalam setiap aktiviti harian kita terutamanya menjelangnya Hari Natal tahun ini.

Semoga setiap apa yang kita rencanakan diberkati oleh Tuhan.


p/s bah jangan kama logop sangat.

17 November 2009

Helloooooo

Lama betul inda update ni barang oh kan... bukan inda dapat online, tapi gila-gila sudah ni dengan Face Book, hari2 online untuk main itu Mafia Wars saja....

bukan pa, rakan2 yg hebat2 dulu berblog pun inda tau p mana sudah ni... mungkin sebab sia inda cari korang bah kan.... nah dari situ sia mau minta maaf lah kio sebab sia jarang surf blog sia sendiri sudah.....

Semoga persahabatan kita yg pernah kita "ikat" dulu2 tu tetap sama kuatnya pada masa sekarang....

Kalau sia, sihat2 juga ni jan risau lah kio kawan2 semua, dan sia pun harap keadaan yang sama untuk korang semua....

06 November 2009

The top five cancer-causing foods are:

1. Hot dogs
Because they are high in nitrates .the Cancer Prevention Coalition
advises that children eat no more than 12 hot dogs a month.
If you can't live without hot dogs, buy those made without sodium nitrate.


2. Processed meats and bacon
Also high in the same sodium nitrates found in hot dogs, bacon,
and other processed meats raise the risk of heart disease.
The saturated fat in bacon also contributes to cancer.

3. Doughnuts
Doughnuts are cancer-causing double trouble.
First, they are made with white flour, sugar, and hydrogenated oils, then fried at high temperatures.
Doughnuts, says Adams , may be the worst food you can possibly eat to raise your risk of cancer.

4. French fries
Like doughnuts, French fries are made with hydrogenated oils and then fried at high temperatures.
They also contain cancer- causing acryl amides which occur during the frying process.
They should be called cancer fries, not French fries, said Adams .

5. Chips, crackers, and cookies
All are usually made with white flour and sugar.
Even the ones whose labels claim to be free of trans-fats generally contain small amounts of trans-fats.


BRAIN DAMAGING HABITS


1. No Breakfast
People who do not take breakfast are going to have a lower blood sugar level.
This leads to an insufficient supply of nutrients to the brain causing brain degeneration.

2. Overeating
It causes hardening of the brain arteries, leading to a decrease in mental power.

3. Smoking
It causes multiple brain shrinkage and may lead to Alzheimer disease.

4.. High Sugar consumption
Too much sugar will interrupt the absorption of proteins and nutrients
causing malnutrition and may interfere with b rain development.

5. Air Pollution
The brain is the largest oxygen consumer in our body.
Inhaling polluted air decreases the supply of oxygen to the brain,
bringing about a decrease in brain efficiency.

6. Sleep Deprivation
Sleep allows our brain to rest. Long term deprivation from sleep
will accelerate the death of brain cells.

7. Head covered while sleeping
Sleeping with the head covered increases the concentration of carbon dioxide
and decrease concentration of oxygen that may lead to brain damaging effects.

8. Working your brain during illness
Working hard or studying with sickness may lead to a decrease in effectiveness of the brain as well as damage the brain.

9. Lacking in stimulating thoughts
Thinking is the best way to train our brain,
lacking in brain stimulation thoughts may cause brain shrinkage.

10. Talking Rarely
Intellectual conversations will promote the efficiency of the brain



The main causes of liver damage are:

1. Sleeping too late and waking up too late are main cause.

2. Not urinating in the morning.

3. Too much eating.

4. Skipping breakfast.

5. Consuming too much medication.

6. Consuming too much preservatives, additives, food coloring, and artificial sweetener.

7. Consuming unhealthy cooking oil.
As much as possible reduce cooking oil use when frying,
which includes even the best cooking oils like olive oil.
Do not consume fried foods when you are tired, except if the body is very fit.

8. Consuming raw (overly done) foods also add to the burden of liver..
Veggies should be eaten raw or cooked 3-5 parts.
Fried veggies should be finished in one sitting, do not store.

We should prevent this without necessarily spending more.
We just have to adopt a good daily lifestyle and eating habits.

Maintaining good eating habits and time condition are very important
for our bodies to absorb and get rid of unnecessary chemicals according to 'schedule.'
DO TAKE CARE ABOUT YOUR HEALTH
AND PASS THIS TO ALL WHOM YOU LOVE & CARE FOR

13 Oktober 2009

Lost Generation

I am part of the lost generation
And I refuse to believe that
I can change the world
I realize this may be a shock but
“Happiness comes from within”
Is a lie, and
“Money will make me happy”
So in 30 years I will tell my children
They are not the most important thing in my life
My employer will know that
I have my priorities straight because
Work
Is more important than
Family
I tell you this
Once upon a time
Families stayed together
But this will not be true in my era
This is a quick fix society
Experts tell me
30 years from now I will be celebrating the 10th anniversary of my divorce
I do not concede that
I will live in a country of my own making
In the future
Environmental destruction will be the norm
No longer can it be said that
My peers and I care about this earth
It will be evident that
My generation is apathetic and lethargic
It is foolish to presume that
There is hope

And all of this will come true unless we choose to reverse it

07 Oktober 2009

The Best Digital SLR Camera...For YOU

People often ask: what is the best digital SLR camera?

My answer is always the same:

The best digital SLR camera is one that helps you take photos that you love.

All digital SLRs on the market today are very similar, and they all take great photos.

Comparing digital SLR cameras is a lot like comparing apples to apples. Faced with a large pile of apples, how do you pick the best one for you?

You can pick from a variety of apples because you know exactly what you like (i.e. crunchy, tart, green, no spots).

Finding the best digital SLR camera is not really different.
Discover Your Inner Photographer

Let's start with a self-assessment.

This one won't help you quit smoking or discover your true calling in life, but it should help you pick out the best digital SLR camera for you.

The question you have to ask yourself is: What do I love to photograph?

Think of this exercise as finding your photographic sign. Once you know your sign, it will be easier for you to find a digital SLR you're compatible with.

In the next section, I'm going to list of a variety of photographic styles. See if one of them appeals to you more than the others.

Photography Styles

Action and Sports

You may not think you're an action photographer. If your joy in life is photographing children and pets, you are! They never stop moving around, and they rarely sit still for a photo.

action and sports

Portraits

Faces are fascinating to you. When you go on vacation you are more inclined to take photos of the locals than the scenery. There is something about the human face and the expressiveness of the eyes that is captivating.

portrait

Landscapes

Landscape photographers are somewhat opposite to portrait photographers. While the portrait person likes to interact with people, the landscaper is more at home in the beauty of nature without another single person for miles.

landscape

Macro

The devil is in the details - and you want to try to find it. Macro photography is for those who love the small things in life, and pay enough attention to their surroundings to notice all of the tiny details.

macro flower photo

Night/Low Light

You enjoy prowling around in the dark or are fascinated by the way night-time can change a city. That, or you really enjoy taking photos inside dim galleries and museums.

night street photo

Travel/Outdoor

You want your camera to go EVERYWHERE with you. Whether it's hiking, biking, or jumping out of an airplane, the best digital SLR camera for you will be small and light.

travel photo

Indoor

You are most inclined to pull out a camera when your small child is reaching for his favorite toy. You take photos of birthday parties, dinners, and other events that occur inside a house.

baby indoor photo

Spontaneous

You want to be able to react on a moment's notice, and know that speed is essential to capturing the photo of a lifetime. You have a habit of waiting until the last moment to bring out the camera.

spontaneous photo

Planned/Studio

No photo you take is without some form of preparation. Whether it's a child's portrait or a still life of your favorite flower, you like to get everything set up so that the light, color and mood are just right.

flower still life

sumber: http://www.digital-slr-guide.com/best-digital-slr-camera.html

25 Ogos 2009

Jalan2 sekali lagi ke Sabah......

Hari tu sia balik Sabah sama kawan-kawan dari sini Labuan, emm hari tu kami pergi sana Pusat Tahanan Sementara Menggatal... emmm biasalah bertugas.... lepas tu kami pi makan mee sana Menggatal tapi sia lupa lah pula ambil gambarnya, punya sedap tu ngau chap (emm betulkah ejaannya ni) inda luki tu tauke oh kasih penuh tu mangkuk dengan daging.... tu lah pertama kali makan meyui chap (lagi ejaan yg sia inda tau betul atau salah) yg betul2 puas hati.... kalau korang ada masa p sana menggatal, korang p lah test tu mee sana hujung sebelah kiri, kalau time tamu tu ada orang jual bakas tu. Satu mangkuk RM9. tapi puas hati oh.....

Lepas tu siorang inda lau lagi mau pusing mana, last2 terpigi sana bangunan bateri tu... ngehehehe apa lagi kalau bukan Yayasan Sabah.... tapi di luar2 saja.

Pas tu p KK dan tengok wayang ALIENS IN THE ATTIC, emmm lucu gila ni... buli2 satu wayang tu kurang dari 10 orang tapi ketawa kami org mcm satu dewan oh, mmg lucu lah....

Dan keesokkan harinya kami balik ke Labuan tapi singga sekejap sana Kuala Penyu, lama sangat inda p sana, jadi jakun lah pula, tinguk2 tempat org ni.... motif p sana CARI GULA, kehabisan bah gula sini Labuan... sian kami ohhh.

Bah itu saja lah kio....

07 Ogos 2009

LOFSA RUN 2009 ANNOUNCEMENT

Due to the current weather conditions and as advised by the Labuan’s Health
Department, we regret to inform you that the LOFSA Run 2009 will be
postponed to a later date. We would like to apologise for any
inconveniences caused and for further details please contact the LOFSA Run
2009 Secretariat at 087-591301 (Mr. Devonshire) or 087-591393 (Mr. Farid)
or e-mail your enquiries to lofsarun2009@gmail.com for further details.

Kindly broadcast this. Thank you.

06 Julai 2009

Jangan cakap buhung sama budak2....

Dalam satu kampung, sorang cucu tinggal dengan datuknya sebab kedua orang tuanya pergi menoreh getah. Si datuk ni merangkap baby sitterlah kononnya.

Satu hari si cucu pulang ke rumah daripada bermain-main lalu bertanyalah kepada datuknya
"Tok, tadi Dol cakap pelir... Pelir tu apa tok?."

Terkejut datuknya. Tapi dengan selambanya dia berkata
"Pelir tu songkoklah, macam atuk pakai ni" OOoooo macam tu kata si cucu.

Pada hari lain pula sicucu bertanya lagi. "Tok, tadi Minah sebut burit..
apa ke bendanya tu tok?" Terkejut bukan kepalang datuknya.
Tapi dengan selambanya jugak dia menjawab

"Alah...itu kain..yang emak kau pakai tu."

Satu hari yang lain pula sicucu bertanya lagi... "Tok melancap tu apa?"

Si datuk malas nak melayan lalu dikatakannya melancap tu makan nasi.

Akhirnya sicucu bertanya lagi ....."Tok,berjubur tu apa?" "..Alaah kau ni banyak sangat bertanya..berjubur tu macam ayah dan mak kau..kerjanya menorehlah."

Suatu hari yang panas datanglah tok Penghulu berkunjung ke rumah kanak-kanak tu..selepas diberi salam beberapa kali lalu dijawap oleh kanak-kanak tu..

"Datuk kau ada?" a ada tok penghulu.


"Dia pergi kedai.. Naiklah tok penghulu."

Tok penghulu pun naik sambil mengipas-ngipas dengan songkoknya. Lalu berkata budak yang keletah itu.

"Tok penghulu, kalau panas sangkutlah pelir tu kat dinding"

Terkejut yang amat sangat tok Penghulu tu. "Ehhh mana abang kau? "

" Ada kat dapur tengah melancap"

"... Kakak kau?"

"..ada kat sungai tengah basuh burit..banyak burit dia kena basuh."

"Mak ayah kau? EEEh tok penghulu kan hari tak hujan berjuburlah mereka."

Lalu tok penghulu pun pengsan.

THE MORAL OF THE STORY IS ..........JANGAN CAKAP BOHONG PADA BEBUDAK.
Khikhikhikhikhikk...

28 Mei 2009

Harry Potter versi Malaysia.... ngehehehehe


Jangan kama kamu katawa-katawa.
(post update dari sia kama ni, lama inda memblogkan diri) Selamat menyambut pesta Kaamatan dari saya untuk semua teman2 blog

19 Mei 2009

Kejadian Lucu di awal Era Komputer

Jim Cartlon, seorang wartawan Wall Street Journal, baru-baru ini mengumpulkan keluhan dari para konsumen komputer Amerika. Dan ternyata keluhan mereka jauh lebih "idiot" daripada yang kita kira. Berikut petikan keluhan2 konsumen yang super konyol & "super moron" itu :

1. Compaq pernah mempertimbangkan untuk mengubah perintah "Press ANY Key" menjadi "Press ENTER Key" dikarenakan banyaknya telefon yang menanyakan letak tombol "ANY" di keyboard.

2. AST Technical Support menerima laporan konsumen karena kesulitan menggunakan mouse. Saat Techinal Support berkunjung, mereka menemukan mouse tersebut tidak bisa digunakan... karena masih terbungkus rapi di dalam plastiknya. Penggunanya (seorang wanita) takut dengan mouse (tikus) sehingga tidak berani mengeluarkannya dari dalam plastik. Takut diserang mouse komputer?

3. Di tahun 1980-an, ketika disket masih berukuran besar, Teknisi Compaq pernah menerima keluhan seorang konsumen yang disketnya tidak terbaca oleh drive-disk komputer. Setelah diselidiki, ternyata konsumen itu sebelumnya memasukkan disket ke dalam mesin tik dan mengetikkan label yang tertempel di disket itu.

4. Sebuah keluhan lain dari konsumen AST yang mengatakan disket mereka terkena virus yang sulit dibersihkan. Petugas AST meminta orang itu mengirimkan kopi disket yang terinfeksi itu untuk dipelajari. Beberapa hari kemudian, petugas AST menerima foto kopi disket dari konsumen tersebut.

5. Seorang konsumen DELL mengeluhkan kalau dia tidak dapat mengirimkan fax via komputer. Setelah diarahkan selama 40 menit lewat telepon, petugas DELL menemukan kalau konsumen itu mencoba mengefax via komputer dengan cara memegang kertas yang akan di fax di depan monitor, sambil menekan tombol "SEND" di layar.

6. Seorang konsumen DELL lain mengeluh karena keyboard yang digunakannya sudah tidak bisa berfungsi sejak dibersihkan. Ketika ditanya caranya membersihkan keyboard, dia menjelaskan, "Saya mencuci dan menggosok semua bagian keyboard dengan sabun, dan membilasnya dengan air, lalu menjemurnya."

7. Seorang konsumen DELL marah besar karena tidak bisa menyalakan komputer yang baru dibelinya. "Semua sudah terpasang dengan baik. Tapi setiap kali saya tekan pedal kaki , tidak terjadi apa-apa." Setelah diselidiki ternyata "pedal kaki" yang dimaksud orang itu adalah : mouse.

8. Seorang lagi konsumen DELL marah besar karena komputer barunya tidak nyala. Dia menjelaskan semua sudah terpasang dengan benar, dan ketika dia menunggu selama 20 menit, tidak terjadi apa-apa pada komputernya. Ketika teknisi DELL menanyakan apakah "power switch" sudah dinyalakan, dia balik bertanya, "Power switch apa?"

9. Berikut adalah tanya-jawab antara petugas Novell NetWire dengan seorang konsumen :
Penelepon : Hallo, dengan Tech Support?
Novell : Ya, bisa dibantu?
Penelepon : Tatakan cangkir di PC saya patah. Apa mungkin saya bisa menggantinya?
Novell : Tatakan cangkir? Apakah itu hadiah saat Anda membeli komputer?
Penelepon : Tidak. Tatakan cangkir ini sudah ada di komputer saya. Dan ketika saya meletakkan gelas saya di atasnya, tatakan itu patah. Yang saya ketahui, di bagian depan tatakan itu ada tulisan "CD-ROM, 16X".
(Saat itu juga, petugas Novell langsung mematikan
telepon dan tertawa terbahak-bahak...)

08 Mei 2009

Selamat Hari Ibu (Sedihnya.....)

Orang kata aku lahir dari perut mak..

(bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....
mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..
mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....
Mak
Bila bangun tidur, aku cari....
mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....
mak
Bila nak bermanja, aku dekati....
mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....
mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....
mak
Bila nakal, yang memarahi aku....
mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....
mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....
mak
Bila takut, yang tenangkan aku....
mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....
mak
Aku selalu teringatkan ....
mak
Bila sedih, aku mesti talipon....
mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....
mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..
mak
Bila takut, aku selalu panggil...
"mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....
mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....
mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....
mak
Bila ada masalah, yang paling risau....
mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni..
mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....
mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....
mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....
mak
Yang selalu berleter kat aku...
mak
Yang selalu puji aku....
mak
Yang selalu nasihat aku.....
mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....
mak


Aku ada pasangan hidup sendiri....


Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....
mak


Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....
mak


Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....
emakku


Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....
mak


Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”


Selalu.. aku ingat pasanganku

Selalu.. mak ingat kat aku


Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon
mak


Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk
emak


Renungkan:

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya.........


Tapi kalau mak sudah tiada...........

MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT.....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....

berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....

berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....

berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......

berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....

berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA


Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.

"Jika kamu menyayangi ibumu, "forward"kanlah Email ini kepada sahabat- sahabat anda.

22 April 2009

Tahniah

Tahniah diucapkan kepada semua finalis KE Next Top Entertainer (KENTE) Musim 1. Ahli komiti KENTE ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberikan sokongan padu dan sumbangan kepada KENTE sehingga menjadi satu kejayaan! Tidak lupa juga kepada para penonton yang hadir pada malam itu, TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK!

17 Mac 2009

Korang pernah kah nampak diorang tidur?

Kalau mau baca, kasih klik saja ni gambar newspaper kio....

VOTE EARTH YOUR LIGHT SWITCH IS YOUR VOTE



This year, Earth Hour has been transformed into the world’s first global election, between Earth and global warming.

For the first time in history, people of all ages, nationalities, race and background have the opportunity to use their light switch as their vote – Switching off your lights is a vote for Earth, or leaving them on is a vote for global warming. WWF are urging the world to VOTE EARTH and reach the target of 1 billion votes, which will be presented to world leaders at the Global Climate Change Conference in Copenhagen 2009.

This meeting will determine official government policies to take action against global warming, which will replace the Kyoto Protocol. It is the chance for the people of the world to make their voice heard.

Earth Hour began in Sydney in 2007, when 2.2 million homes and businesses switched off their lights for one hour. In 2008 the message had grown into a global sustainability movement, with 50 million people switching off their lights. Global landmarks such as the Golden Gate Bridge in San Francisco, Rome’s Colosseum, the Sydney Opera House and the Coca Cola billboard in Times Square all stood in darkness.

In 2009, Earth Hour is being taken to the next level, with the goal of 1 billion people switching off their lights as part of a global vote. Unlike any election in history, it is not about what country you’re from, but instead, what planet you’re from. VOTE EARTH is a global call to action for every individual, every business, and every community. A call to stand up and take control over the future of our planet. Over 74 countries and territories have pledged their support to VOTE EARTH during Earth Hour 2009, and this number is growing everyday.

We all have a vote, and every single vote counts. Together we can take control of the future of our planet, for future generations.

VOTE EARTH by simply switching off your lights for one hour, and join the world for Earth Hour.

Saturday, March 28, 8:30-9:30pm.Mari kita padamkan suis lampu sebagai simbolik kepada ’Earth Hour’ bagi menyampaikan mesej kepada dunia agar selamatkan bumi yang didiami dari pemanasan global.

Dalam usaha mengatasi masalah pemanasan global dan mengurangkan penggunaan elektrik, dana hidupan liar dunia (WWF) mengadakan kempen menggalakkan penyertaan rakyat Malaysia dan masyarakat dunia dalam misi menyokong program ’Earth Hour’ ini.

Sehubungan itu, Most Wanted Unit Event (MWU Event) menganjurkan ‘Blackout Nite 2009’ di Zazu Beach Bistro, Sunway pada tarikh berkenaan bagi menyokong kempen WWF menentang pemanasan global yang melanda planet bumi.

Buat kali pertamanya dalam sejarah, penghuni bumi dari pelbagai peringkat umur, warganegara, bangsa dan latar belakang mempunyai peluang menggunakan suis mereka sebagai saluran untuk menyampaikan mesej kepada dunia.

Dengan memadamkan suis merupakan satu undian rakyat kepada dunia dan juga pemanasan global yang sedang berlaku. Ini juga merupakan pilihan rakyat agar suara mereka didengari.

’Earth Hour’ bermula di Sydney pada 2007, apabila 2.2 juta rumah dan perniagaan memadamkan lampu mereka selama sejam. Pada 2008 mesej tersebut telah meningkat kepada pergerakan global secara berterusan, dengan 50 juta orang memadamkan lampu mereka. Mercu tanda dunia seperti Jambatan Pintu Emas di San Francisco, Colosium Rome, Rumah Opera Sydney dan papan iklan Coca Cola di Times Square turut serta memadamkan lampu selama sejam sebagai tanda sokongan.

16 Mac 2009

Kawan kita juara ohhh



Klip sebelum pertandingan iaitu rehearsal pada sebelah petangnya..... (Biasa2 saja c Ben nyanyi kunun, walaupun ada ubah sikit kan.... tapi cuba korang tinguk klip pada pertandingan malam harinya.... gila2 ni bulu roma sia, pandai2 berdiri oh time dingar....




ben simon bukag semasa pertandingan sinding bontugan sabah vfm yang telah dilangsungkan di dewan masyarakat ranau pada 14-3-2009

nah kan sia bilang korang.... dia pasti menang kan.... apa2 pun thanks sebab sokong kita punya artis tempatan....

berdiri-diri bulu roma sia dingar dia menyanyi oh, rugi tu AF inda ambil dia dulu time AF3... emm AF3 kah tu Ben...


Selain itu sia mau ucap tahniah juga untuk 6 orang penyanyi latar c Ben pada malam tu.... (tapi kan suara korang time mula2 dan yg last saja ada...emm iskil (dalam nada pilak) kah tu? Apa2 pun memang inda sia2 usaha korang selama seminggu berlatih kan.

Inda sabar sia mau tunggu tu cd dari Avicraff mengenai perjalanan kamu dalam pertandingan ini.

Untuk Ben SB, rance setinggi gunung kinabalu pun ko tatap buli nyanyi dengan penuh perasaan... Kelebihan dan suatu keunikan bagi kamu.... mungkin kerana penajaan tempat penginapan kah tu.... ngehehehehe tapi kamu memang selayaknya menerima pujian dan penghargaan dalam bidang ini.

p/s tapi kan... ada urang pi sana poring siap belumba2 lagi berenang..... emmm time tu pun buli manang lagi ohhh, ni mesti guna injin kuasa kuda kepang ni kan.....

dan buat kawan2 blog yg sempat juga undi2 c Ben dan rakan2 artis yang lain....terima kasih kerana kerjasama kita semua....

Majulah sukan untuk sekolah rendah.... opssss

11 Mac 2009

Tagged by Auntyyyy Bambarayon@Avanus (1st)

1~snap the picture of both inner and outer of your purse

Sia terus kasih gambar isi dan dompet sia sekali..... biar c Auntyyy puas hati.....

2~Introduce your purse brand,price n where u buy

Emmm dompet biasa saja bah ni, yg kecil-kecilan, malas sia mau pakai yg besar2 inda selesa duduk lagi pun ada benda yg penting jadi inda baik simpan dibuntut.

Jenama ~ Polo Classic
Harga ~ Emmm inda tau ni berapa, lama sudah gia sia pakai ni, inda ingat sudah
Beli di mana ~ kalau sia inda silap sia beli di Parkson, takkan di pasar ikan kan....


3~take out whatever its inside ur purse

Barangan yg ada di dalam.... very d simple, IC, ATM Card (Maybank), Gambar sia, Kad Kuasa (supaya dapat Gov rate kalau p check in hotel) dan yang paling penting My Own Guardian Angel dan A Croos In My Pocket... ya lah selalu jalan kenalah bawa pelindung bersama-sama... Emm itu usin tinggal sepulusin lagi, tu sebab sia inda kc masuk.


5~Comment on ur fren's (who tagged u) purse..


Yang nombor 4 sia inda mau buat lah sebab, pasti kawan2 tu inda mau buat
kan... ngehehehehe bz bah diorang sekarang ni....
Jadi untuk c Auntyyy, setakat ni ko punya dompetlah yg
multi purpose kah tu ko bilang, kalah siorang oh kan.... tu baru dompet belum lagi handbag kan... ngehehehe

Nah siap sudah ni sia buat tag yg ko kasih sama sia... harap2 Auntyyy puas hati kio....

Tagged by Auntyyyy Bambarayon@Avanus

Rules:
You must answer all the questions.

1. What's your full name?
~ Ronnie William Matakim

2. Do you hate someone at this moment?
~ wala....

3. What makes you hate her/him?
~ ???

4. You love your family?
~ Nah! sampai meninggal kah tu Auntyyyyy

5. List 5 names of your friends that you love.
~ Mau berkawan pun pilih kasih kah? dui nah soalan budak2 ni...

6. Why do you love them?
~ Kasih yang diberi pastilah cinta kasih juga yang perlu dibalas.... tak kan mahkota duri kan

7. Who do you prefer, your dad or mom?
~ Memandangkan hanya tinggal seorang ja skg ni, pastilah lebih kepada mom....

8. Did someone make you cry this week?
~ Wala.... tapi semalam sia ada kasih nangis urang... wakakakaka jahat kan


9. When was the last time you make your friend laugh?
~ Nah lupa sudah ni... sia rasa semalam pun ada juga oh...

10. Do you like someone at this moment?
~ Sudah semestinya....

11. What was the last present you received?
~ Macam hadiah Valentine lah...

12. Are you missing someone?
~ Kenapa bah soalan ni balik2... sudah pastilah bah.

13. What was the last message did you received from your ex-girlfriend/boyfriend?
~ Dia gugup saja tu, biasalah masih baru lagi. Then dia lambaikan tangannya tanpa mengatakan apa2 tapi matanya sudah cukup menyatakan kesedihan....
Jahatkah aku?

14. What was the last comment you received?
~ Bambarayon@Avanus Angkolll..... sa Tagged ko..

15. What is your wish for your birthday this year?
~ Entahlah, lum lagi...

05 Mac 2009

VOTE FOR ME

Si Benn Bilang.....

"Saya rasa cukup bersyukur kerana terpilih untuk juara bontugan sinding di saaaaannnaaa ranau...x sangka la pula lagu "Binsorou Mamatos Kolungguian" tu buli dapat...Bagi kawan2 yg suka ni lagu,bah undi2 la ba barang 1 kali ka....ada poh...Cara dia,taip JLD jarak BEN hantar pigi numbur 32776 heheh Jangan lupa datang p Ranau 14 mac ini...di sana tu kana bt tu Juara Sinding Dusun....kepada peminat & kawan2,nantikan Binsorou Mamatos Kolungguian Versi Baru...Datang jangan x datang.....eh Jan Lupa Undi kio!!! Aramai Boh!!!!!"

dan sia bilang

"nah kepada kawan yang mengenali Ben Simon Bukag, apa salahnya kita meramaikan hari tu sana ranau.... emm bagi mereka yang dekat2 dgn sekitar kawasan ranau tu, bah korang datang lah, mcm sia sini oversea ni agak payah sikit mau p. Lagi pun ada Seminar sini bah tempat kami. Tu The Begining Concert pun sia inda dapat datang ni... siou utk kawan2 yg pilih sia jadi jurugambar kio.... nanti ada masa sia datang juga ni kalau ada hari2 yg hebat....

dan satu jangan lupa vote rakan2 kita yang telah tercalon.... kalau mau undi c Ben lagi best."

27 Februari 2009

"Aku cinta...." Tapi cintamu jenis apa yaaa...?

sia jalan2 sana facebook, terus terjumpa cerita padoo Erick, apa lagi teruslah copy paste, sia kira mau minta kebenaran dulu di blog dia tapi indada shoutbox lah pula, emm tak pa sia pi sana FB dan FS dia lah...

facebook padoo erick

Cinta adalah anugerah Tuhan yang paling istimewa kepada setiap manusia. Kita semua mempunyai keupayaan untuk mencintai, dicintai dan bercinta. Siapa yang kita cintai dan bagaimana kita mencintai, ini adalah bergantung kepada beberapa faktor. Sejauh mana kita mencintai adalah terserah kepada kita untuk menentukannya. Tetapi pada amnya cara untuk mencintai itu ada empat cara. Pertama, Mencintai Sebab/Kerana: Cinta ini menekankan mengapa seseorang itu mencintai seseorang. "Saya cinta padamu sebab kau baik; Saya cinta padamu kerana mukamu yang ayuh; Saya cinta kepadamu sebab kau cantik." Jadi, cinta jenis ini bergantung kepada "sebab atau kerana" sebagai alasan untuk mencintai. Ini bererti orang yang mencintai cara ini tidak dapat mencintai sekiranya tidak ada yang menarik atau berguna yang menyebabkannya untuk mencintai. "Sebab" itu mesti ada. Kalau tidak ada "Sebab" maka cinta juga tidak ada.

Cuba kita lihat diri kita sendiri, bukankan kita sering mencintai seperti ini? Sedarkan kita bahawa mencintai cara ini adalah tidak baik? Kerana cinta jenis ini meletakkan syarat mengapa ia mencintai. Sebab itu, kita harus berusaha supaya dapat mencintai sesama insan tanpa sebab atau syarat. Kita mencintai seseorang seperti apa yang ada pada dirinya. Ini bererti kita mencintai tanpa dipengaruhi oleh apa-apa sebab dan kita tidak mengenakan apa syarat atau sebab untuk mencintai seseorang. Kerana cinta tanpa syarat adalah cinta yang iklas, murni dan sempurna.

Kedua, Mencintai Kalau: Cinta jenis ini mengutamakan apa yang saya dapat dulu. Apa keuntungan atau kebaikan yang saya dapat dahulu sebelum mencintai orang berkenaan. Ini bererti ia membalas cinta seseorang berdasarkan kepada kepentingan diri sendiri. Inilah yang dinamakan cinta yang paling teruk! Cinta ini bukan saja mementingkan syarat, tetapi ianya jelas sekali mementingkan diri sendiri. Orang yang mengamalkan cinta jenis ini memang tamak sekali. Kalau syarat itu tidak diikut maka cintanya tidak ada. "Bah! Kalau kau benar-benar cinta padamu, benarkanlah saya menciummu!; Kalau kau bantu saya, barulah saya sayang padamu; kalau kau baik dengan saya, maka saya pun akan berlaku baik kepadamu." Jadi, apa yang jelas cinta jenis ini ialah syarat harus dipenuhi dahulu barulah ada cinta.

Marilah kita tanya pada diri sendiri. Adakah kita selalu mencintai cari ini. Kalau jawapannya ialah YA, maka kita harus keluar daripada kebiasaan mencintai cara ini. Kerana cinta jenis ini tidak baik. Jestru itu, kita mesti belajar mencintai tanpa meletakkan apa-apa syarat dahulu. Jadi, janganlah kita amalkan cinta jenis ini. Kerana cinta jenis bukan saja tidak adil dan berat sebelah tetapi ianya juga jelas menunjukkan "ketamakan" diri kita sendiri.

Ketiga, Mencintai Terpaksa: Cinta jenis ini biasanya diamalkan kerana termakan budi kepada orang berkenaan. "Saya terpaksa menerimanya dan setuju berkahwin dengannya kerana dialah yang membantu keluarga saya selama ini; Saya terpaksa menerima cintanya kerana dialah yang membayar segala perbelanjaan saya semasa bersekolah dulu. Saya terpaksa mengikut kehendaknya kerana dia adalah boss saya; Saya terpaksa bersikap baik kepadanya kerana dia seorang YB." Apa yang jelas dengan mencintai cara inilah, cinta jenis ini tidak jujur dan tidak iklas. Pendek kata, cinta ini tidak sempurna.

Mari kita bertanya kepada diri sendiri, Bukankah kita sering juga mengamalkan cinta cara ini?
Sekiranya, kita selalu mencintai mengikut cara ini, marilah berusaha agar kita dapat mencintai dengan iklas dan jujur dan bukan kerana terpaksa mencinta. tetapi, sungguh-sungguh mencintai tanpa terikat kepada apaapa syarat atau dipengaruhi oleh sesuatu.

Keempat, Mencintai Walaupun/Meskipun: Cinta jenis ini adalah cinta yang murni dan sempurna. Kerana pengamalnya tidak meletakkan apa-apa syarat didalam hal mencintai. Dan cintanya juga tidak bergantung kepada faktor "sebab atau kerana." Kerana cintanya adalah iklas dan jujur. Ia tidak mengharapkan apa-apa. Ia tetap mencintai meskipun orang yang dia cintai itu mempunyai kelemahan, kekurangan dan kesalahan. Cintanya tidak dipengaruhi oleh apa-apa faktor atau sebab. Ia tetap mencintai walaupun ada yang terjadi. " Cintaku padamu tetap seperti dulu walaupun kau telah berlaku curang kepadaku; Aku tetap sayang kepadamu meskiun kau telah mungkir janji; Cintaku kepadamu tidak bergantung kepada kecantikan atau kekayaanmu." Aku cinta padamu walaupun kau tidak ada apa-apa. Aku mencintaimu seperti seadanya dirimu." Sesungguhnya, inilah yang dikatakan mencintai tanpa batas dan tanpa syarat. Inilah jenis cinta yang harus kita pejuangkan didalam hidup kita setiap hari. Marila kita berusaha agar kita sentiasa dapat mencintai seperti ini kepada sesama dan lebih-lebih lagi kepada Tuhan yang Maha Esa.

Dari keempat-empat jenis cinta yang disebutkan tadi, marilah tanya diri kita masing-masing dimanakah kedudukan kita. Dimanakah kecenderungan hati kita? Dimanakan letaknya cinta kita kepada sesama manusia dan kepada Tuhan yang Maha Esa. Apakah kita sering sekali mencintai berdasarkan kepada "Sebab atau Kalau atau Walaupun." Jawapannya terletak ditangan kita sendiri. Sekiranya, kita terlalu mengamalkan cinta jenis "sebab dan kalau" maka, kita harus berusaha dengan gigih untuk memperjuangkan cinta "Walaupun" agar ianya menjadi amalan kita setiap hari. asih Kita perlu berusaha dan memperjuangakan cinta yang murni dan suci ini. Semoga kita tidak mudah berputus asa didalam memperjuangkan cinta ini.

Saudara dan saudari, marilah menjauhkan cinta yang bersyarat iaitu cinta jenis"Sebab dan Kalau." Marilah kita belajar mencintai seperti Tuhan, Pencipta kita. Kerana DIA menurunkan hujan dan menyinarkan matahari kepada semua orang termasuklah kepada orang-orang yang jahat dan lalim. Sesungguhnya, cinta yang sempurna ini harus kita perjuangkan didalam hidup kita agar ianya menjadi pegangan dan amalan kita setiap hari dan sepanajang hidup kita. Amin.
(Sumber: http://pjerome.blogspot.com/ )

25 Februari 2009

aku dipilih lagi....


"You are choosing as an Official Photographer for The Beginning Concert at KDCA on 13th of march 2009. Kindly reply Kihoooi to this message of you interested with this invitation" Mr Pirut.

Nah ini barulah kawan2 aku yg best, kalau ada events yg best2 di Sabah pasti mereka tidak akan melupakan aku... ni yg aku sayang sangat sama kamu....

Harap2 sia dapat p lah konsert, sebab takut nanti ada masalah lah pula kan... tapi sia cuba juga untuk datang sebab sia sudah reply Kihoooi juga tu... ngehehehehe.

24 Februari 2009

entahhhhh

Banyak bah ni sia mau post tapi sia inda tau yg mana satu sia mau kasih masuk.... terlalu banyak idea sampai inda tau mana yg mau didahulukan.... jadi sampai sekarang inda pernah kena update ni blog.... sian sia kan....

emmmm bah sia cuba recall lah balik apa yg sepatutnya sia kira mau kasih masuk....

baru2 ni sia buka akaun sana Facebook (kalau mau tinguk cari2 lah ya)

Minggu lalu (19/02/2009) time sia p sana KK untuk karaja, sia ambil kesempatan untuk berjumpa dengan c Auntyyy sebab mau membalas 'dendam' lah tu kunun sebab dia kirim sia bambangan tu hari.... lucu gilerrrrrr dia ni, inda pandai diam diam oh, sepanjang perjalanan dari Donggongon ke KK, dia bercerita saja ni... tapi best oh kalau cerita sama dia, sebab katawa saja sia ni..... (sia ketawa pun dia bilang lucu) ngehehehe

Ada beberapa keping gambar yg sempat sia rakamkan time dia p hantar sia ke KK untuk membeli santut.....

Time ni kalau inda silap selepas dia bersusah payah mengeluarkan kameranya yg betul2 inda memberi kerjasama time tu... emmm habis bateri atau full sudah tu memory card kali time tu lagi pun c Auntyyy inda kasih tau sia ni....

Sempat lagi dia melidah ohhhh mimang jajal ni sumandak ni.... Tapi best kalau korang kenal dgn dia ni...

Lepas ni mungkin kami bertemu lagi (tu pun kalau ada jodoh) wakakakakaka, emm bukan pa, dia bilang mau p sana Pusakag Cafe untuk tinguk tu KENTE sebab kawan dia c Bobby akan mencuba nasibnya untuk menjadi artis.... (semoga berjaya)

Bah tinguk dulu lah kalau sia dapat turun kio, sebab masih MC lagi ni.... sebab siorang pun tukang gambar bah untuk KENTE

22/02/2009 lalu siorang p sana Pantai Pancur Hitam, Labuan saja membuang tabiat.... Dari pagi sampai petang lepas di sana, panggang2 dan minum kelapa... ngehehehe

Sambil tembirang2 naik motor lah kunun
Ni betul2 relax ni namanya....


p/s Gambar diambil menggunakan HP saja....
dan ni nah antara tambalut siorang petang tu......