05 Januari 2009

Selamat Tahun Baru

Hari ni baru sia dapat online, ni pun melarikan diri ke bandar untuk mendapatkan WiFi... ngehehehe terpaksa menggunakan khidmat Starbuck walaupun terpaksa membayar harga secawan kopi seperti harga seset makanan di Sushi King..... tak pe demi kawan2 dan utk update dia punya blog juga bah kunun ni....

Apa2 pun rasanya belum terlewat rasanya sia ingin ucapkan selamat tahun baru kepada semua rakan2 blog sia, yang selalu masuk p kadai sia ni... makasih kerana sentiasa melawat walaupun, tuan kedai bercuti krismas dan tahun baru. Happy New Year semua....

OK, sebenarnya terlalu banyak plan sia time cuti ni, emmm cuti sia sebenarnya hampir2 sebulan tau... dari 22/12/2008 sampai 15/01/2009 kama, jadi plan utama sia mau buat kunun ialah pusing Sabah, emm indada budget ni tahun mau keluar negara walaupun rancangan awal mau p sana Brisbane Australia.

Tapi rancangan sia banyak yang tergendala sebenarnya sebab terlalu ramai lah pula orang kawin time hujung2 bulan ni, dan sia pasti korang semua pun pasti menghadiri majlis bersejarah kawan2 atau saudara mara punya wedding reception kan, begitu juga dengan sia... dan yang paling jauh sia p ialah sana, Kg Tengkurus, Kota Belud, mak datuk punya jauh tu tempat, nasib inda rusak tu kerita oh.... garabol begia jalannya... Lepas tu p banyak lagi yg kawin sana area penampang termasuk tempat kazen kawin, inda larat mau jalan jauh2, kira 29 tu mau p rumah c Mr Pirut sana keningau, tapi kazen kena utamakan dulu diorang bilang, pa bulih buat kan pirut.......

Time sia post ni bahan baru sempena new year kunun, sia sudah jalan2 p sana Tambunan, Keningau dan Tenom pada 30 dan 31 Dis 08, rancangan asal mau jumpa c AKI tapi, sian dia, demam. Inda pa lah Aki, ada masa terjumpa juga tu.... Di Tambunan siorang p makan sana Restoran Trusmadi... punya mahal tu restoran, sia sarankan korang jan makan sana, cekik darah tu tempat..... (promosi jahat ni)

Rancangan p Keningau dan Tenom sebenarnya inda tersenarai sama sekali pun dalam jadual, tapi rancangan kilat urang bilang... pakaian pun inda bawa, santut lagi lah indada, terpaksa p beli sana Milimewa Keningau, emm berdepan dengan Hotel Juta juga kan... emm tempat siorang menginap malam tu.....

Malam tu jalan2 p tengok keningau punya pasar malam kunun, tapi menakutkan, terus balik p hotel ni.... tidur dan buat persiapan untuk ke Tenom esok paginya.

Dalam perjalanan ke Tenom sempat lagi p sana Kompleks Kebudayaan Murut (kalau inda silap lah namanya) pastu p sana Taman Pertanian Sabah.... (atukkkk sakit buntut oh naik tu basikal) bagus lagi naik tu keretapi kunun....xD

Pastu macam biasa, sambut tahun baru di rumah datuk kita sana Kg Maang, Penampang.... siap main siram2 lagi ni tepat jam 12... tukar tahun kunun.... nah inda kau esok pagi demam... deman gila2 ni, terpaksa p klinik.....

Tapi niat tu masih juga membara kunun untuk jalan2 keliling Sabah.... jadi 2hb Januari 2009 (uii na full house bah tarikhnya) siorang awal pagi lagi bangun, kira2 jam 5, buat persiapan untuk ke Kota Belud lagi... (emm inda tau lah kenapa inda pandai puas p sana) kali ni siorang berkejar2 lah pula agar sempat melihat tamu di Batu 10 Jalan KB-Ranau, kalau inda silap tu tempat namanya Taginambur... ngehehehhe turun ja dari kereta, terus sia jumpa c Ben Simon Bukag dengan seluar ala2 Hawaiinya ke pasar....

Tidak banyak yg dibeli ketika berada disana selain salai babi hutan... dui nah lama sangat inda makan ni barang ni oh.... Dan sekitar jam 12 siorang teruskan perjalanan ke sungai Melangkap untuk bermandi manda sambil tapau tiger beer..... punya sejuk tu tempat, siap ada batu besar lagi tu....

Pastu sia stay sana rumah kawan dua hari di Kg Toguson jalan Tamalang Taginambur. Dan hari ni sambil2 tunggu bas ke Lahad Datu pada jam 7 malam ni, sia kira mau p tengok wayang dulu sini 1Borneo.....

gambar akan menyusul selepas ini kio... sabar korang....

p/s kalau banyak ejaan salah, korang pandai2 lah kasih betul sendiri kio... adios

10 ulasan:

bosing berkata...

siuk perjalanan cuti ko ne bos..banyak tempat yang diterokai.....kalau suda bercuti, jangan alang2 bah kan..hehe

bah, teruskan cuti2 anda kio...

Kengkaru Kong berkata...

mesti ko kelangkabut ni menaip sebab mengejar masa, patut banyak wrong spell. haha. thats fine lah bro.

best woo keliling sabah. sempat lagi ko buat semua tu. cuti pun panjang... se jeles ma nie ko dapat p lahad datu lagi. the last time i was there was last year, terus p danum valley...

anyway, sa mau tunggi pics ko semasa ko mengembara nie... sapat kasi post ..

Bambangan @ Ony berkata...

Sabar korang, nanti sia mau edit lagi tu gambar kalau balik sana labuan....

ejaan tu awal2 lagi sia minta maaf kio kong, sebab terlampau mau capat2 bah ni.... mau p tinguk wayang kunun, tapi masih juga sini ni tinguk2 tu fs dan blog kawan2 bah, lama sudah inda online, mcm ketagih lah pula....

bah bosing ko pun selalu begia jalan2 tu kan, sia mau minta cari kerja bah tempat ko tu, supaya senang outstation kunun....


bah apa2 pun selamat tahun baru kio

bosing berkata...

hehehe...bulu juga bah...ko hantar sija resume sana sabah tourism..huhu...jadi photographer ka? ..tapi jangan la...nanti ko jadi bos sia..trus ko buli2 sia..wakakaka

Bambangan @ Ony berkata...

wakakaka adakah macam tu.... bermula dari kuli2 dulu bah, bukan mcm ko terus jadi YM dan VVIP (setakat yg sia tau lah, mana tau ada yg lebih lagi kan...)

Kengkaru Kong berkata...

ya bah da bah du...
haha...

sa inda sabar mau tgk photo ko ni.
sapat kasi post

kukuanga berkata...

aramai ko jalan ni gaman... bah.. the gambars please...

bosing berkata...

haha..ony..ony..kesilapan teknikal begia tu sia dapat VVIP and YM..wakakaka...nda pa la..kenangan 2008

†bandaged-knee† †Broken-Medusa† berkata...

:D ehehe.. pnjg oo cuti ko ni ony! :D ya baa.. byk eh org kawin2 time cuti2.. :P lol pnadi diorang pilih time oo kan..? lmao!! ^_^ so ada beberapa hari lagi tu ony.. enjoy ur.. holiday berabisan! :) hehe...

Kengkaru Kong berkata...

sempat bah ko jumpa si Aki... haha.