07 Januari 2009

Part II Jurney To Lahad Datu

Sekarang jam menunjukkan 1.30 di laptop kecil jenama HP gue, mata tidak mengantuk sejak memulakan perjalanan dari Kota Kinabalu pada jam 8 malam bersamaan 5/01/09,

Bertemankan hp Sony Ericsson dengan beberapa lagu yang balik2 sudah berulang, mata sia masih juga inda mau tidur, entah kenapa dengan perjalanan kali ini, terlalu fikirkan si dia mengkali…. Sudahlah duduk berseorangan di dalam bas jenama Ali Topan indada indada oh punya jenama bas, rugi tahap gaban ambil bas ni. Bukan pa, sampai saja di terminal pas kena rebut terus sia punya beg jenama winner, cehhh jenama tu pun mau kasih tau kah…. Bukan pa saja mau g tau, beg tu hanya org tertentu saja akan beli, jadi terpaksa lah naik bas yg inda pernah pemes ni…

Niway, seperti yg sia katakan tadi, bas jenama entah apakan ni, bek korang jangan naik kalau korang mau pergi kearah Tawau, sudahlah lembab, tv indada lagi tu, rosak kata diorang. Kalau dah tau rosak, tukar lah bah. Banyak tu plasma tv di kk. Lembab satu hal, itu sia inda kisahlah sebab sia pun kalau awal sangat sampai d Lahad Datu bukannya ada pa mau dibuat, kena tunggu lagi sampai jam 6 baru tu hotel kira len hari,kalau inda rugi besarlah sia, check in jam 4 kena keluar harinya sama jam 12, inda mau sia oh….

Emmm sebentar tadi bas jenama nama orang ni berhenti di kundasang, alah tempat org jual sayur2 tu, kira inda mau turun, ya lah mau beli sayur utk siapa pula kan. Emmmm sambil lihat2 org membeli2 sia Nampak lah berkuntum2 bunga dalam baldi, bah apa lagi sia beli lah sejambak, kira2 mau kasih derma sama c dia…. Ngehehehe rupa2nya inda dapat tidur gara2 terlalu fikirkan c dia lah ni kan….. ngehehehehe…. Okay, bas jenama yg sama sampai di Ranau sekitar jam 10.30 sempat lagi ambil om yg mau balik p sana Indonesia, ada juga cerita sikit sama dia, katanya dia mau keluar p nunukan sebab jaminan ada sudah. Emmm lantak ko lah yg penting ko ada pas kerja.

Pastu siorang singgah di Telupid, mak dato punya cekik darah restoran 20 jam tu, sia ambil hog dog satu dan sayur, diorang cas sia RM3.00, cubalah RM2.50 kah, dah lah sia minta kasih kurang tu nasi… emmm tak pe lah yg penting berisi perut ni… suffer lah tu kunun…. Kemdian lepas makan nasi, siorang meneruskan perjalanan lebih kurang jam 1 pagi….. dan cerita seterusnya ni memerlukan akal fikiran yang sihat lah kio, kalau macam sia ni, otak panas baran, fikir negative saja…. Jadi pandangan sia len2…

Bukan pa, syok2 sia melayan perasaan sambil dengar lagu baru c Ben yang belum bertajuk lagi, tetiba bas berhenti, emmm rasanya ayat yg enak, dihentikan… cuba teka sepa yg berani tahan bas besar ditengah2 malam, di jalan raya yg sunyi yg kadang kala dibisingkan oleh bunyi lori atau bas?

Sepa lagi kalau bukan abang2 polis….. ngam2 lagi bas topan ni berhenti bersebelahan dengan tempat duduk sia dgn kereta peronda polis tu…. Kalau sia lah yg bawa bas ni, sia langar saja oh urang yg kasih berhenti2 ni tanpa signal2, ya lah dengan berbekalkan lampu siren yg kecil tu, tu pun lampu siring2 saja yg kena pasang, kita pun pasti sangka siapa kan, ya lah bukan tiada kes pencuri menyamar jadi polis…. Kalau ya pun mau buat road block, simpan lah alat yang bersesuaian, takkan tu pun sia mau kasih tau, paling tidak pun buat macam JPJ, tolonglah contohi mereka. Emm korang pasti faham cakap sia macam mana tu org2 JPJ buat road block kan….

Ok emmm naiklah sorang polis yg bernama Jeffry (ada name tag bah) check2 last dia dapat satu om, alah om yg naik d Ranau tadi tu…. Sian dia kena pau kali ah, korang mau tau, sia pandai2 lagi p tanya bah kalau di dipau. Dia jawap tiada apa2 padahal terang2 tu dompet kulit dia jadi nipis sudah dia pigang2 naik bas, entah lah apa kes…. Faham2 jah lah korang…… emmm sekarang jam 1.52 sia mau cuba2 tidur dulu… sambung lagi nanti

Akhirnya bas berhenti di Taman Fajar tepat jam 3.30. Bagai harimau menyambar mangsanya, aku dan beg ku diheret sekali lagi sejurus turun dari bas masuk ke dalam kancil… dui nah masih juga ada orang macam ni, berebut-rebut pelanggan… emm mungkin kerana RM10 diorang sanggup wat pa ja, emmm tambang kalau paginya RM3 tapi bila subuh menjadi RM10. Emm tak pe lah diorang mencari rezeki, nasib baik diorang inda p mencurikah, mendadah kah, memeras ugut kah atau macam cerita diawal tadi…. Kira merebet ni dah bagus dah ni, tulung urang susah.

Macam dulu juga, sia p check in di hotel yg sama tapi kali ini sia agak beruntung kerana orang yg menjaganya membenarkan saya masuk pada jam 3.38 dan keluar pada keesokkan harinya bukan pada jam 12 pada hari yg sama iaitu pada 6/01/09 tapi pada 07/01/09…. Kira beruntung lah tu kan….

Jadi sekarang tak tau lagi mau wat pa sebab jam pun baru masuk 4 subuh, mau p sembahyang, tu tempat lum buka lagi… sembahyang pagi bah jam 6 sana gereja…. Emm tapikan adik sia bilang indada semua tu pado, diorang ada meeting ni pagi, emm besalah tu adik sia kan mau jadi padoo, jadi diorang pun ikut sama sekali… semoga Tuhan memberkati dia untuk terus melayani sebagai pelayan Tuhan.

Bah sia rehat2 dulu lah kio. Gambar nanti sia kasih sisip2…..

8 ulasan:

GregChai berkata...

wah best la perjalanan ko ni, apa-apa pun rehat cukup-cukup, mesti banyak lagi rancangan ko .

†bandaged-knee† †Broken-Medusa† berkata...

lol.. heheh.. byk kali ko pissed off o kan.. ony? haha!! yg penting smpai baa tu kan..? lol.. nnti tu gmbar ko sisip2 laa aa.. :D ehehe.. ksiukan sa mambaca n tungu2 ni kunun pic2 ko.. :D

Pirut berkata...

wah.. baik punya story kali ini.. :D macam2 dalam sini.. amat teliti dan cermat memberi cerita.. thanks for this great experience pren.. :)

C.Alv.B berkata...

nda apalah ada juga sisipan story ko dlm bas tu hehhee

kukuanga berkata...

uiii.. macam baca travelouge bah ko pny post nikali ni gaman. best pula... macam ikut-ikut ko pigi naik tu bas.

bah... enjoy your holiday!

HoneyBUZZin berkata...

The journey must be tiring for you ..and yes..foods are not cheap anymore.
i like this entry..keep it up! Yo!

Malaikatsesat@Bentara Sakti berkata...

Sadis juga cerita ko ni...
Tapi, dorang memang macam tu tu kalau time-time bulan tua.... he..he.. Alamak, kena saman lah sia ni.
Tapi sia setuju cakap ko... kalau ya pun mau buat operasi... biarlah pro sikit kan... ni, macam mau mengendap musuh macam zaman musim jepun pula... ish..ish... macamlah sia ni pernah nampak askar jepun... kar..kar..kar...

Bambangan @ Ony berkata...

wakakaka, banyak bah tu movie yg ko tinguk perang dunia dulu, tu sebab banyak pengalaman tu... wakakaka