08 Oktober 2008

Betul kah ni?


Nah cuba korang tinguk penggunaan perkataan 'bah!' di dalam gambar ini.... Betul kah tu?

"Pedah habis bah?"

dalam pengertian sia, tu pedas yg habis.... Tapi iklan ni cuba mau sampaikah yang mee diorang tu memang pedas tahap gilerrrrrr (pinjam ayat diroang lah pula)...

ni lah ni kalau ada org yg inda faham menggunakan perkataan seperti ini, nampak sangat inda jadi, nampak sangat bidanya...

Biar lah diorang...

oh ya ni gambar sia ambil dari blog c mamai. sampai c mamai bilang

"Last..iklan maggie, hurrmm ngam ka ni bahasa 'BAH' dorang guna ni, macam lain ja ni.. kalo kmu nda tau di mana, ada d trafik light masuk kk high school."

Betul2 teruk ni.... kan, kalau inda tau buli begia bertanya sama urang Sabah yang tau...

12 ulasan:

april RD berkata...

hahaha...tp bgs jg dia guna 'bah' tu rasa la konon culture sabah sikit....

Tompinai paladius @ NiT berkata...

Hahaha... sia suka kalu..Padas abis bah...hahahaha... baru la versi original sabahan...hahaha.. :D

Tompinai paladius @ NiT berkata...

Adeii...baru sia perasaan icon ko ne pakai malayu gia kan Ony... ada lagi sia nampak tu PRA TONTON..len macam sja kedingaran dia... utak sia ne rusak sket ne...hahaha...:D

barambang berkata...

padas butul bah!!!! baru ngam kan..heheheh

Pirut berkata...

haha.. adededeii....

kukuanga berkata...

hahhhahahhahahahaha!
suggestions:
1. padas abis bah @ Nit
2. Padas butul bah! @ barambang
3. padas barabis (ini yang biasa sy pakai ni...)

kah.. kita pakai yang si pirut punya: adededeiiii... padas ini!

Minsulod berkata...

hehehe....
penggunaan bah tu ndak ngam...
mau kunu promote maggie ala2 sabahan style tapi tidak juga ter'ngam'.

ngam lagi kalau pakai c barambangan punya line "Padas butul bah"

:p

Bambangan @ Ony berkata...

ni lah bila telampau mau ikut2 bahasa tempatan tp x kena caranya.

ada aris tu dr kehel bila buat show, mesti tanya penonton,

"apa khabar bah?"
"sudah makan bah?"

palui ni, sampai kena ketawa ni.... jadi moralnya, jangan sumbung, jangan malu bertanya, nanti diri sendiri yg terasa palui kan, ngeheheehehe

~|..BIAN..|~ berkata...

mcm si Tompinai bilang, kalo ejaan dia 'Padas abis bah', buli trima lagi. itu pun tune dia misti ngam.

sia rasa paling ngam dorang tulis kan is 'PUNYA MAIN PADAS!!'. Nda payah pakai tu 'bah' pun, org tau tu ayat Sabah.

Hmm..nda pula sia nampak ni papan tanda. maka hampir tiap2 ari limpas kawasan KK High. huhuhu...

BuDakHutaN berkata...

ya bah...tia ngam dia punya grammar ntuk bah tu..hehehe
sia rasa kalu mau kasi power lagi..

1. Padas butul eh..
2. padas jua ni
3. Padasss bah ni!

Bambangan @ Ony berkata...

yup betul tu boss

Kris and Nadia berkata...

Haha... "Padas ba habis" - ini lg teruk...miahahaa...