05 Disember 2008

Just For Eleazar & Jannifer

Seperti yang sia janjikan kelmarin dulu.... emm sia akan upload gambar2 kahwin adik pompuan sia dalam blog sia ni... Tapi inda sah begia kan kalau indada cerita sikit...
Okay, perkahwinan atau pemberkatan sebenarnya diadakan pada 28/11/2008 di gereja St. Aloysius Limbanak Penampang yang dihadiri oleh kaum keluarga yang terdekat sahaja, kira perkahwinan tertutuplah ni (dui nah macam David Backham lah pula) ngehehe, tak de lah,

Lagi satu, memandangkan adik pompuan sia Kristian RC dan suaminya (dui nah bergelar isteri sudah adik sia) Kristian SDA, jadi misa inda dapat dijalankan di gereja tu, emm entah lah sebab apa mungkin kerana peraturan baru dari Gereja RC, sia pun no idea, padahal kebanyakan yang datang pun RC juga, tapi ya lah sia ingat pemberkatan tu hanya berlangsung kurang dari 30 minit tetapi mungkin Tuhan tidak mau mengecewakan ramai orang, hampir sejam lebih juga acara pemberkatan tu... Thanks Lord.

So lepas acara di gereja, kami balik rumah dan makan2 sikit lah, ingatkan inda ramai yg datang p rumah, sekali tinguk, penuh bah rumah.... habis lauk pauk, nasib baik sia termakan juga...

Terus angkol sia kasi tau, kalau inda meriah di gereja, kita kasih gempak itu Dewan KDCA dia bilang... bah apa lagi, malam tu kami berkumpul lagi sambil BBQ dan minum2 sikit (emm paning2 juga sia time tu terminum Jack Daniel, Label 5, emm apa lagi tu ah... kerja adik sia yg mau jadi pado tu lah...) yang lelaki memanggang yang kaum ibu2 men lesau lesau (kuah merah, main daun terup emm entah apa lagi namanya)...
Banyak perancangan malam tu dilakukan dan sudah semestinya pengaturacara ialah saya dan sia yang paling banyak cakap (bangga lah ni, ya lah depan orang tua-tua kan)...

Tapi masalah pada 29/11/2008, Bloodshot eyes menyerang sia.... apa lagi, kebanyakan acara pada 29/11/2008 hari tu sia terpaksa batalkan... terpaksa tidur ja lah... Petangnya bangun dengan payah (c Kukuanga tau tu kenapa ngehehehe) terus sia p klinik sana Donggongon, kira mau p minta suntik pantat kunun, tapi tu doktor (macam budak2 lah pula doktor tu, adakah patut sia yg cadangkan ubat apa yg sia mau, baru keluar dari bukit padang kali doktor tu, oppssss baru keluar U), bilang kalau sakit mata, indada suntik2 ni... emm inda puas hati sia, terus sia p sana farmasi berdepan dengan klinik tu utk beli satu lagi ubat yg macam ubat gigi utk disapu di dalam biji mata..... (kalau korang mau tau, mau terkencing2 oh menahan pedinya).... ok berbalik kepada cerita adik sia kawin lah....

Malam sekitar jam 11.00 pada 29/11/2008 kami ke dewan KDCA untuk menyusun kerusi. Terpaksa siorang menyapu dan membuang sampah sebab sebelum tu ada satu majlis perkahwinan juga diadakan dalam dewan tu... emm backdroop punya urang pun datang juga buat tu kerja diorang. Siorang balik sekitar jam 2 sudah... penat ohhh, sian tu adik pompuan sia, sampai tertidur2 di kerusi menunggu bah.

30/11/2008 hari yg bersejarah buat keluarga siorang lebih2 lagi kepada new weds tu, seawal jam 7 kami sudah p tu KDCA hantar tu minuman, hantar tu gift dll. Nasib baik punya keluarga yang besar, jadi kesulitan tidak berapa terasa untuk menguruskan penghantaran barangan tu, sampai ada yg mau offer lori oh, tapi inda mau lah, siorang guna tu Double Cab saja pun cukup sudah walaupun mau 3, 4 kali balik2 angkat barang.

Bar siap sekitar jam 10 dengan minuman beralkohal dan mineral water serta oren opss inda lupa juga tu siopon... pastu siorang balik mandi dan tukar baju....

Sekitar jam 11 kami kembali semula ke dewan, sambil menantikan kehadiran Yahai Band yg dijangkakan datang pada jam 12.30 sebab jemputan bermula 1 petang, tetapi mereka gagal untuk menepati masa sampai sia balik2 kena sound oleh uncle2 sia, tahan malu ja time tu sebab sia punya urusan gia tu. Nasib baik ada tagung sudah.. jadi inda juga keboringan tu urang2 yg datang kan....
Acara masuk tepat jam 2 petang, siorang buat lain dari yang lain, dimulai dengan kemasukan keluarga sebelah pihak lelaki... pastu tu nenek kita dengan nama diumumkan, kira kasi tau sama orang yang inda tau lah siapa nenek dan datuk sia tu, begitu juga dengan gangs baju biru (tema lah kunun) setiap sorang diperkenalkan kepada tetamu yg hadir.... dan akhir sekali Bride & Groom masuk ke tengah dewan, sikit sia melatah sebab tiba2 ada bunyi melatup, padahal sia juga yg atur semua tu, alah bunyi macam mercun tu, pas tu keluar kertas2 kunun, mcm pop up punya mercun tu... emm sekitar RM4.50 satu, panjang lagi tu....

Yang bestnya, itu Bobohizan (sia lupa namanya, tapi pemes dia ni) sudah sedia tunggu di tangga pentas untuk kasi vokis siorang...

Pastu acara Miohon Pinisi dilakukan... dalam pada itu, satu kejutan yg sia inda buli lupa juga, siorang punya MC berbakat besar untuk menjadi peneraju bobohizan lelaki ngehehehe tak de lah, bukan pa, punya pandai dia nyanyi persis seorang bobohizan yang sedang mengadakan upacara penyembahan... tapi untuk kesekelian kalinya lagi, acaranya tiada sangkut paut dengan mana2 kepercayaan agama dan sebagainya, hanya adat dan saya pun terkejut bahawa adat seperti ini sepatutnya perlu dipelihara kerana keunikkannya... selama hidup ni pun baru sekali ni sia dapat lihat acara yg mcm betul2 perkahwinan zaman dahulu....

Ketika itu juga, sia punya Auntie menyanyikan lagu Pianan Zu Pinisi diiringi dengan paluan tagung (gong), sia betul2 rasa... emmm rasa apa ya, macam WOW! begitu bah, sebab sia sangka rancangan sia inda berjalan seperti yg sia rancangkan, tapi tu ja lah mungkin berkat doa semua melebihi daripada perancangan sebab Dia pasti beri yang terbaik melangkaui akal pemikiran sia....

Time ni tu Yahai Band baru pasang2 alat muzik diorang, syukur sebab diorang datang juga akhirnya... macam mana juga kan, urang pun ada masalah begia.. dan yang paling bikin panas tu tukang jaga pintu dewan, balik2 sia pi cari dia sebab dia balik2 kunci tu pintu tepi dewan, susah diorang Yahai Band mau masuk....kesian pula diorang.... tak pe lah kan Yahai... nobody perfect begia, sesiapa pun inda tau masalah masa depan kan... niway, sia betul2 mau say thanks sama korang sebab kc 'melatop!' itu dewan KDCA.... GBU...

Selepas miohon pinisi tu, siorang makan nasi lah.... oh ya sikit lupa mau kasih tau, beberapa rakan dari www.kadusentertainment.com turut hadir memeriahkan majlis perkahwinan ini, rakan2 bloggers yg len pun datang juga.... kecuali c AKI... wakakaka

Adus panjang sangat sudah sia tulis ni... kalau korang baca sampai tahap ni... kira koranglah yg the best (ngehehehe uiii korang indada kerja lain mau buat kah? wakakaka)

Pastu acara potong kek, toast, ucapan pengantin dan aramai tiiiiii, dancing2, sumazau, poco2 dll, dan yang pasti sia mabuk sebab balik2 pi sana bar mau tanya kalau minuman cukup.... setiap kali p sana pasti kena kasi minum... untung jugalah, emm beer sia tulak jauh2 sebab banyak wisky dan vodka, tu lah cepat mabuk tu....

Acara selesai lebih kurang jam 7 mlm sudah.... (matilah diorang membayar tu sewa dewan sejam RM500, koto... wakakakka) pastu siorang p sana Donggonggon cari Mee Sup... sebab mau kasih hilang tu pening2 kunun, dan yg memalukan adakah patut sia p oder mee sup dengan berbuka baju tapi tu tali leher masih lagi di leher.... (buka butang baju ja bah)....

Bah nikmatilah gambar2 yang terselit tu...

Ni pula gambar anak buah sia.....




12 ulasan:

C.Alv.B berkata...

Wah..byk juga gambar yg si Pirut ambil. Tapi cantik lagi ko punya design atau ko punya presentation hehhehe. Bah ko bila lagi ni?

bosing berkata...

hmm..naavuk sia..siuk juga la..hehe

~|..BIAN..|~ berkata...

Waw..detail oh. Smart lagi tu gegambars ko. Buli jadi buku cerita suda ni. hahaha..

Beck the BandagedKnees berkata...

^_^ heheh beautiful wedding.. :) ko tia jadi best man kaa ony...? hehe.. atau malas mo take part..? ^_^ hehe.. how r u laa..? macam mata..? :D

HoneyBUZZin berkata...

grats to ur sis Bam..ko bila lagi? Jangan lupa jemput we all arr..YEEEEha

HoneyBUZZin berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
HoneyBUZZin berkata...

Sorry Bam..typo error lagi..CONGRATULATIONS to ur sis. Kirim salam arr...semoga berkekalan..God bless

kukuanga berkata...

ui..gaman... banyak juga steps wedding adik ko ni. sampai aku terbingung sikajap mengikuti..(dahlah.. lambap ni utak kalau ujung minggu...)

post ko yang terpanjang setakat ini, dan yg paling detail (sy rasa, kalah tu post time ko pigi membudu2 balik LD kan...heee)i enjoyed the story.. love the pics!

Bambangan @ Ony berkata...

Alv ~ emm gambar c pirut sia lum tinguk lagi ni...

Bosing ~ emm ko mabuk juga kah? emm macam inda ja sia nampak tu.

Bian ~ bah nanti sia buat story book lah...

Beck ~ mata dah ok ni... thanks emm sia jadi wedding planer ja, yg terpaksa lari sana, lari sini...

Honey ~ nanti sia kawin sia mau buat yg grand punya, mau buat sana Atlantis Restoran...

Kukuanga ~ wahhh ko masih ingat lagi cerita LD tu kah? ngehehehe, masih cuti lagi kah?

†bandaged-knee† †Broken-Medusa† berkata...

hehe ony i enjoy looking at ur pictures.. :) hehe

Bambangan @ Ony berkata...

thanks beck....

Kengkaru Kong berkata...

sa sangat suka tu gambar kawin...wish sa kawin nanti , ada orang mau tulung gambar.,,.. jejeje