04 Disember 2008

Bloodshot eyes menyerang aku lagi sejak 1997

Bloodshot eyes appear red because the vessels in the surface of the white portion of the eye (sclera) become enlarged and irritated. This may result from extremely dry air, sun exposure, dust, foreign body, an allergic reaction, infection, trauma, or other conditions.

One common cause of a red eye is straining or coughing. This can lead to a bright red, uniformly dense bloody area on the sclera. This is called a subconjunctival hemorrhage. Although this bloody area may appear alarming, it is a fairly common occurrence and of little significance. If you notice a bloody blotch in one eye that doesn't hurt, but just looks bad, don't worry. It generally clears up on its own within a week or two.



Nah gambar disebelah tu menunjukkan betapa hebatnya mataku yg sudahlah kecil tambah kecil lagi... Time kena memang mengganggu pemandangan betul oh, tapi sia wat tak kisah saja cuma tetap berhati2 sebab tu RTM (rancangan tahi mata) perlu diawasi selalu... kalau korang inda pernah kena, kira ok lah tu kan... Last sia kena jangkit benda ni ketika kakak sia kawin pada tahun 1997 dulu... emmm harap2 time abang sia kawin nanti inda lah pula kena lagi benda ni.... betul2 inda selesa... lebih2 lagi bila bangun pagi....

Time di dewan org sangkat kita tidak cukup tidur, atau sedih2 kah... padahal, orang menahan rasa ni... ngehehehe, bah itu saja lah tuk kali ni... nanti sia mau edit2 gambar adik sia dulu...


adios frennnnnn


17 ulasan:

akiee berkata...

Alalaa bro ingatkan ko main2 ni betul2 ko kena tu barang oh kan..sekarang ok dah la kn..wuyoo bikin sakit ati kana tu brg oh..

Bambangan @ Ony berkata...

nama lain tuk sakit tu ialah Bloodshot eyes; Red eyes; Scleral injection; Conjunctival injection....

ya bah Aki, mimang sakit ati, sampai tu siopon pun sia inda sempat minum, gara2 mata ni... ya lah takut nanti org len kena jangkit pula kan...

Mell_f berkata...

Alala..kasian,jgn bilang bole ilang dlm 1-2 weeks,musti jumpa doc jg tu. eh,jadi garang pula tiba2..hehe

Semoga ko sembuh dgn segera :)

~|..BIAN..|~ berkata...

terlampau kena air-con mgkali ko bro. Ataupun ko allergic sama something. ko ada jumpa doc?

Bambangan @ Ony berkata...

sudah jumpa doktor ni, dua klinik dan 3 farmasi sia masuk oh.... sekarang sembuh sudah bah..

kukuanga berkata...

awwww... cute bah tu mata ko tu. ok lah itu, sembuh sudah... yg paling bikin maradang tu tai mata bah kan?

Bambangan @ Ony berkata...

awal pagi yang bikin panas selepas bangun.... sampai inda buli buka ni mata dibuatnya....

C.Alv.B berkata...

Alaallaa..kesian ko kan? bah semoga cepat sembuh

HoneyBUZZin berkata...

Get well soon my friend!

GregChai berkata...

Bro, inda ada ubat kah tu?

namapak macam bahaya juga oh.

Take care bro.

Beck the BandagedKnees berkata...

Adui.. trus berapa lama laa tu mata ko getting better ony..? siou aa trus bertanyakan sedemikian.. :P anyway.. does it getting better kaa..? :P

^_^ heheh heal soon!

P/s: ko tlmpau gusuk2 mata pakai jari yg kutur mungkin..? :D hehe

Bambangan @ Ony berkata...

Saya merana dan menderita untuk sakit ni untuk tempoh 4 hari ja, 2 hari sebelah kiri dan 2 hari lagi sebelah kanan, tapi kan mungkin kesan ubat atau apa pun sia inda tau, sia punya penglihatan macam pandai kabur2 ni, emm sia rasa masih dalam proses baik pulih lagi bah sekarang ni... tapi sia masih lagi kasih ubat Nicol Eye Drops saja, emm ada juga tu antibiotic kena kasi tapi malas sia makan sebab sia ni jenis yang cepat alah dengan kebanyakan antibiotik, terpaksa berhadap antibody sendiri ja lah...

Anyway, terima kasih banyak2 buat semua teman sebab sentiasa mengambil berat antara sesama kita...

GBU semua

Pirut berkata...

hehe.. as what i see last time.. ur bloodshot nda pun mengacau pergerakan ko.. yg penting aramai bah kan? cuma, nda berapa encem lah kalau mata merah... macam cerita, Mata Mu Merah Ditumbuk Timur.... hehe

Bambangan @ Ony berkata...

wakakakaka c pirut... time tu sia buat dehh jah dgn mata ni, kalau layan sangat inda berjalan dgn lancar lah program petang tu, niway tq sebab tulung sia kio...

Kengkaru Kong berkata...

sudah bagus lah kan tu red eye ko bro? haha! Macam mana bulih kena da tu?

anyway, jaga diri ma..

Bambangan @ Ony berkata...

Baik sudah bro... emmm anak buah kasih jangkit... terus semua satu keluarga ni kami kena.... sakit ohhh

tapi bek sudah ni... sihat sudah biji mata ni...

Precious_One berkata...

Ohh senang urus ni bro.. Sia suda interview berabis itu doctor noh... hehe..

Caranya elak diri dari dijangkiti atau menjangkiti orang lain adh cuci tangan sekerap yg mungkin dan elakkan dr pegang muka (kalu mo jg, cuci tangan dulu) Sebab bila kita tersentuh benda yg pernah disentuh oleh pesakit.. virus tu suda ikut kita tau.. nanti ko pg pegang tawel and lap muka.. taraaa.. berjangkit. So kalu ada org dlm rumah ada sakit tu.. kita yg tak mau kena, harus sentiasa basuh tangan dan jangan gunakan/sentuh barang2 si pesakit.. nah selamat... haha

Cara tradisional= Siram mata tu dgn air banyak sejam sekali hehe...Cara Paling cepat jumpa doctor le hehee...

Sia agak mesti hari tu ko sibuk terdedah habuk/ panas di luar pastu ko balik rumah,tak mandi/ tak basuh muka and trus tido kan? taraaa