20 Mei 2012

Serangan Kupu-kupu


Post terakhir malam ni sebelum balik ke rumah (OT konon, padahal update blog)

Rancangannya sebelum hujung tahun ini saya ingin bercuti ke Indonesia, tapi bukan tempat2 yang seringkali dilawati oleh teman2 atau keluarga seperti Jakarta, Jogjakarta, Bandung, Medan, atau Bali sebab dulu sia sudah p sana bah tu.....

Time blog skimming dan blog walking terbaca info tentang serangan hama kupu-kupu. Menurut sumber, sekiranya kupu-kupu ini tersentuh kulit manusia boleh menyebabkan iritasi kulit, seperti kegatalan (terus ingat kupu-kupu malam punya maksud ohhh).....

Malah tempat yang ingin sia pergi tu pula di sana lah mulanya merebak serangan ini. Difahamkan sejak bulan April lalu lagi... jadi harap2 time sia pergi tu keadaan sudah kembali normal.

Cara orang kampung menghindari serangan kupu-kupu putih ini adalah dengan mematikan lampu pada waktu malam sebab serangga ni suka dengan cahaya lampu.... nah kalau sudah mati lampu awal2 pasti ramai lagilah penduduk Indonesia tahun depan ni... sebab tiada aktiviti lain lagi yg boleh dilakukan pada malam hari.....

8 ulasan:

Don berkata...

Bahaya juga speses kupu2 ni Bro.. pandai kegatalan bila kena bulunya.. hehe.. kau balik Ppang? Tawau? kah.. kirim salam sama diorang aa..

de engineur berkata...

Cantik rama-rama ni, gambar superb- jelas dan tajam

Bambangan @ Ony berkata...

Don ~ kaamatan ni pasti balik KK, Kupu2 ni bertelur di batang padi yg sudah kena tuai... kira diorang p kaamatan juga lah ramai2 ni kupu2...


De engineur.... Ngehehehe kupu2 yg cantik tapi kalau di pegang kegatalan ni.

Don berkata...

hehe.. kasi mabuk diorang sma itu 3-10 hehe. bah bagus2 kio nanti.22 jun baru balik ni

kukuanga berkata...

ni pasal jalan2 kn, i found out, my most enjoyable trip was to place yang x ramai urang pigi.

we went to Manila in 2009 during SARS outbreak. x juga apa2. bikin takut la, but, we had fun. try avoid places yang itu kupu2 diketahui telampau banyak.. kesian plak balik kegatalan ni kan?

Bambangan @ Ony berkata...

Kukuanga ko tau, dulu sia p Bali 2 minggu selepas kena boom tu tempat, agak kurang orang, jalan tidak mecet tapi pemeriksaan terlalu ketat oleh bapak polisi....

Baru2 ni p sana Nunukan (saja jalan2 p beli barang) buli2 sia jalan kaki pusing tu pulau..... dari Pasar yang ada dekat laut tu sampai lah ke Terminal Feri (stay dkt hotel yg hampir dgn kantor imigrasi) syok juga tgk tempat org... walaupun penat tapi seronok... ada kenangan...

Time p Philippines pula dulu ngam2 ada tu tunjuk perasaan, People Power Movement.. nasib baik time tu sia mau balik sudah p Malaysia.... mula2 inda perasaan kenapa begitu ramai askar di Edsa Mandaluyong.... sekali balik p Malaysia tengok TV baru tau ada tunjuk perasaan pula.....

P Singapore dan Thailand tiada masalah pula... tapi lebih senang travel alone..... suka hati mau p mana, mau makan apa, mau tinggal di mana dan bila mau balik....

Bambangan @ Ony berkata...

Sorry bukan gambar kupu2 yg sebenar.....
kupu2 tu kecil saja, tapi kalau dalam jumlah yg banyak... merisaukan juga.....
emmm baru dapat info dari kawan, kupu2 tu tiada lagi di tempat mereka..... (mungkin kaamatan sudah habis)

Bambangan @ Ony berkata...

Emmm untuk pengetahuan kawan2... hari tu saya ke indonesia, saya kena juga lah kupu2 ni... emm memang gatal tapi simpan minyak cap kapal saja... ok lah pula...