20 Mei 2012

Serangan Kupu-kupu


Post terakhir malam ni sebelum balik ke rumah (OT konon, padahal update blog)

Rancangannya sebelum hujung tahun ini saya ingin bercuti ke Indonesia, tapi bukan tempat2 yang seringkali dilawati oleh teman2 atau keluarga seperti Jakarta, Jogjakarta, Bandung, Medan, atau Bali sebab dulu sia sudah p sana bah tu.....

Time blog skimming dan blog walking terbaca info tentang serangan hama kupu-kupu. Menurut sumber, sekiranya kupu-kupu ini tersentuh kulit manusia boleh menyebabkan iritasi kulit, seperti kegatalan (terus ingat kupu-kupu malam punya maksud ohhh).....

Malah tempat yang ingin sia pergi tu pula di sana lah mulanya merebak serangan ini. Difahamkan sejak bulan April lalu lagi... jadi harap2 time sia pergi tu keadaan sudah kembali normal.

Cara orang kampung menghindari serangan kupu-kupu putih ini adalah dengan mematikan lampu pada waktu malam sebab serangga ni suka dengan cahaya lampu.... nah kalau sudah mati lampu awal2 pasti ramai lagilah penduduk Indonesia tahun depan ni... sebab tiada aktiviti lain lagi yg boleh dilakukan pada malam hari.....

Kita pasti sering berbuat salah antara sesama dan seringkali kita tidak sedar akan perkara tersebut boleh melukai seseorang, mungkin teman kita, rakan sepejabat, keluarga, ibu dan bapa kita.... dan yang menyedihkan kita tidak sama sekali menyedari itu semua... 

Begitu juga sebaliknya, rakan-rakan kita juga seringkali lupa perbuatan mereka sebagai suatu gurauan sebenarnya boleh melukai hati perasaan kita sekiranya hal yang berlaku dilihat sebagai suatu gurauan....

Walau apa pun yang berlaku di sekitar kehidupan kita, seharusnya kita bersyukur senantiasa ke atas apa yang ada pada masa sekarang... bersyukur memiliki teman2 yang dipercayai, memiliki keluarga yang begitu memahami walaupun kadangkala kemahuan kita tidak seturut kehendak mereka, Seperti kata Bapa, Indah pada waktunya... akan ada suatu masa yang amat sesuai untuk kita dan permohonan kita dipenuhi.... 

Sesuai dengan gambar diatas... bersamalah kita mengampuni... bawa ke dalam doa setiap keraguan kita, beranikan diri untuk mengampuni maka kita akan mulai diampuni.... jadikan setiap kesalahan silam sebagai suatu pengalaman dalam perjalanan kita sebagai seorang manusia yang mudah melakukan kesalahan namun cepat menyedari dan memaafkan.....

Ceriakan selalu harimu


19 Mei 2012

http://roberto-bagio.blogspot.com/2012/04/video-klip-dan-lirik-lagu-armada-hargai.html video

HARGAI AKU - ARMADA BAND

Seringkali kau merendahkan ku
Melihat dengan sebelah matamu
Aku bukan siapa-siapa

Selalu saja kau anggap ku lemah
Merasa hebat dengan yang kau punya
Kau sombongkan itu semua

Coba kau lihat dirimu dahulu
Sebelum kau nilai kurangnya diriku
Apa salahnya hargai diriku
Sebelum kau nilai siapa diriku



 Sumber: BagiBagiBlog

Blogazine




Sejak kebelakangan ini, sia suka main-main @ jalan-jalan sana blog rakan2 Indonesia... bukannya apa, sia pun baru tahu adanya Blogazine ni.....

Punya best diorang punya blog.... sebab kepakaran mereka dalam mengelolah CSS dan HTML membolehkan mereka mencipta hasil karya yang begitu baik dan hebat serta lebih kreatif untuk dipersembahkan ke dalam blog bagi tatapan kita



Blogazine merupakan singkatan dari Blog dan Magazine, iaitu sebuah blog yang memiliki tampilan yang berbeza disetiap halamannya sama seperti sebuah Majalah.


Cuba perhatikan setiap penampilan halaman demi halaman sebuah majalah, setiap satu memiliki keunikan tersendiri dan berbeza membuatkan ianya menarik untuk dilihat dan dibaca. Berbanding dengan buku atau novel yang hanya memiliki konsep yang statik. Dari dulu penampilannya selalu didominasi oleh huruf dan angka saja, sangat sedikit yang diberi gambar-gambar atau hiasan yang menarik. Sehingga umumnya cenderung menimbulkan kebosanan dan kurangnya minat untuk membacanya. 


Maka konsep ini tercipta sebagai gagasan baru yang mencuba melawan rasa kebosanan. Tampilannya mempunyai kesamaan dengan Majalah, atau dibuat semirip mungkin menyerupai Majalah. Tiap halamannya selalu dibuat berbeza-beza tampilan, sehingga akan tampak sebuah tampilan halaman yang menarik minat untuk meneruskan pembacaan maka iainya disebut Blogazine.

Konsep ini sememangnya terlalu rumit diterapkan. 
Memang!!!. 
Kerana memerlukan kemampuan untuk memahami kod-kod CSS dan struktur template blog. Banyak benda yang perlu difikirkan untuk mereka satu cerita dalam blog ini. Mana lagi pemilihan cerita, warna, corak template dan banyak lagi... dan yang paling diperlukan adalah masa yang agak panjang.
Blogazine ni lebih kurang macam kita membaca majalah, setiap muka suratnya memiliki penampilan yang berbeza cuma blogazine ni, mereka buat majalah di blog (kurangkan pembaziran kertas kali ah)... setiap halaman memiliki cerita yang berbeza dengan background yang cukup menarik minat pembaca untuk meneruskan pembacaan pada halaman seterusnya....

Kalau saya, cukup jadi pembaca sajalah sebab langsung inda pandai pakai ni CSS ni....

Nah kalau korang ada masa cubalah masuk sini
1. http://roberto-bagio.blogspot.com/
2. http://rudyazhar.com/
3. http://blogazine21.tk/
4. http://faceleakz.blogspot.com/
5. http://dextoshare.blogspot.com/

dan banyak lagi lah kawan2 diorang ni... tapi kan dari cerita2 diorang ni, ramai sangat yg cemburu dengan kehebatan mereka dan ramai hacker yang sanggup 'menjahanamkan' blog mereka yang lawa2 tu cuba check sini keluhan mereka ... tapi kalau sudah pandai dan mahir dengan CSS, sekejap saja diorang bulih buat semula... saya suka dengan blog http://roberto-bagio.blogspot.com ni sebab banyak cerita dalamnya.... lagi satu kalau mau tgk blog ni kena guna Google Chrome bagi mendapatkan tampilan terbaik. entah kenapa tapi kalau guna search engine yg lain, mcm inda menjadi... cuba test tgk ni na cerita  bergerak2 awan nano nya siap tukar2 warna lagi tu...


nah kalau ada masa tu... cuba lah tgk2 blog mereka.... dgr cerita, wordpress pun dah setuju dengan blogazine ni..... usaha diorang tu semua....



p/s best sangat kalau sia pun pandai gunakan benda ni semua..... emmm time sia tadika indada ba ni CSS kod ni..... kalau mau belajar semula pun agak kepayahan kali kan...... tgk org punya blog ja la.

13 Mei 2012

Selamat Hari Ibu

Hari ni 13 Mei 2012..... dan di beberapa buah negara termasuk Malaysia... kita menyambut Hari Ibu.... walaupun hari2 pun boleh sambut hari ibu kan... tapi hari ni yg special tuk mereka.... tapi sia inda dapat bersama -sama dgn ibu saya tahun ni sebab terpaksa bekerja di negeri orang..... (walaupun tidak jauh dari labuan... hari minggu ni pun sia kerja ohhhh) tapi sia sudah call mummy sia..... ngehehehehe tapi inda dapat celebrate seperti tahun2 sudah... siap beli bunga, siap tempah meja untuk makan malam... siap beli hadiah.. belikan cermin mata baru dan banyak lagi lah... termasuklah peluk2... kiss kiss lagi emmm rindu pula dengan family ni.... tak pe la, sia pasti mummy sia faham dengan semua tu... tadi sia kol dia bilang dia di salon sedang gunting rambut sebab nanti dia mau kasih dye rambutnya... ngehehehehe, bah bagus lah tu...... Sorry kio Mehh (singkatan panggilan mummy sia) sia inda dapat balik ni tahun utk sama2 makan malam sana Hotel Tiara.... atau sana Mavila.... 
Untuk ibu2 yg ada di Malaysia dan yg celebrate hari ini... semoga kasih sayang korang untuk anak2 dan suami tersayang tetap tersemat selamanya dihati korang... dan ingatlah bahawa mereka juga begitu menyayangi anda..... semoga sentiasa bersabar ke atas karenah setiap anak2 kita.... dan bersabar menjadi seorang ibu yg disayangi. 

Dan sebagai anak yang masih memiliki ibu tercinta serta suami yang masih memiliki isteri tersayang...... hargailah mereka sementara mereka masih lagi ada bersama-sama dengan kita.... kerana setiap dari kita akan pergi meninggalkan sesama pada suatu masa nanti, oleh itu, pastikan masa2 seperti ini, setiap dari kita menghargai sesama dan berlanjutan setiap hari kerana kasih sayang itu hadir dalam diri kita untuk berbagi sesama kita.
Salam sayang saya untuk ibu yang tercinta dan terima kasih kerana memberikan kasih dan sayang ibu kepada kami semua..... I Love You so much Mehh.

[ Please Lord protect my mother and keep her safe from harm, for she is a cherished person, with a great wisdom, love and charm. Mehh, thank you for all the things you have done for us. We may not understand you on some things but we know that you're doing what you know is right for us. I thanks to God for giving you us our Mother because there's no other mother who could replace you to us  :) ]

Emm.. Selamat hari Jururawat

Kelmarin 12 Mei 2012 adalah sambutan Hari Jururawat sedunia... emmm (mungkin tidak juga sebab ada beberapa negara menyambutnya awal, klu dulu2 tu bulan Oktober dan ada yang menyambutnya seawal 6 Mei lagi).... Kepada kaki2 blogger yg bergelar Jururawat, Misi, Nurse dan Suster..... selamat menyambut hari khas utk kamurang ya.....

Susah sebenarnya kalau indada nurse ni.... kalau dulu ramai yg inda mau masuk hospital sebab nursenya garang2 gila kan dan sampai sekarang pun masih ada juga sebab nurse yg garang2 tu belum pencen lagi... ngehehehehe... generasi terbaru tu yg baik sebab risau dengan nurse senpai garis merah atau biru di topi

Walau pun kerjaya jururawat mungkin tidak seglamor cikgu, polis, angkasawan (ngehehehe cita2 budak2) namun tidak dapat dinafikan jasa dan pengorbanan diorang begitu besar dan peranannya cukup penting dalam membatu merawat dan menjaga kita ketika terlantar di wad. Selain tu diorang ni sanggup masuk kampung keluar kampung, naik kereta, jalan kaki, naik helicopter semata-mata mahu menaikkan taraf kesihtan kita semua.... (naik helicopter tu untuk masuk kawasan pedalaman yg jalan rayanya tidak baik, tiada jalan, hutan, dan segalanya).

Kerjaya sebagai seorang jururawat sama ada wanita atau lelaki sememangnya setiap hari menghadapi tekanan yang lebih berbanding kerjaya lain, sebab  jururawat terpaksa berdepan dengan pelbagai jenis perangai dan kerenah manusia yg tidak sihat. Ada yang turun p kerja dengan semangat berkobar2 tapi bila sampai ja untuk membantu merawat, terus kena herdik, kena marah... sian mereka kan.... sudahlah kerjaya mereka tu 'berisiko' dengan jangkitan.... usaha diorang tu inda lah pula kena hargai oleh pesakit.... yg pasti kerjaya ini memerlukan pengorbanan dan kesabaran yang tinggi dalam menghadapi pelbagai ragam pesakit termasuk ahli keluarga mereka.....