27 Februari 2009

"Aku cinta...." Tapi cintamu jenis apa yaaa...?

sia jalan2 sana facebook, terus terjumpa cerita padoo Erick, apa lagi teruslah copy paste, sia kira mau minta kebenaran dulu di blog dia tapi indada shoutbox lah pula, emm tak pa sia pi sana FB dan FS dia lah...

facebook padoo erick

Cinta adalah anugerah Tuhan yang paling istimewa kepada setiap manusia. Kita semua mempunyai keupayaan untuk mencintai, dicintai dan bercinta. Siapa yang kita cintai dan bagaimana kita mencintai, ini adalah bergantung kepada beberapa faktor. Sejauh mana kita mencintai adalah terserah kepada kita untuk menentukannya. Tetapi pada amnya cara untuk mencintai itu ada empat cara. Pertama, Mencintai Sebab/Kerana: Cinta ini menekankan mengapa seseorang itu mencintai seseorang. "Saya cinta padamu sebab kau baik; Saya cinta padamu kerana mukamu yang ayuh; Saya cinta kepadamu sebab kau cantik." Jadi, cinta jenis ini bergantung kepada "sebab atau kerana" sebagai alasan untuk mencintai. Ini bererti orang yang mencintai cara ini tidak dapat mencintai sekiranya tidak ada yang menarik atau berguna yang menyebabkannya untuk mencintai. "Sebab" itu mesti ada. Kalau tidak ada "Sebab" maka cinta juga tidak ada.

Cuba kita lihat diri kita sendiri, bukankan kita sering mencintai seperti ini? Sedarkan kita bahawa mencintai cara ini adalah tidak baik? Kerana cinta jenis ini meletakkan syarat mengapa ia mencintai. Sebab itu, kita harus berusaha supaya dapat mencintai sesama insan tanpa sebab atau syarat. Kita mencintai seseorang seperti apa yang ada pada dirinya. Ini bererti kita mencintai tanpa dipengaruhi oleh apa-apa sebab dan kita tidak mengenakan apa syarat atau sebab untuk mencintai seseorang. Kerana cinta tanpa syarat adalah cinta yang iklas, murni dan sempurna.

Kedua, Mencintai Kalau: Cinta jenis ini mengutamakan apa yang saya dapat dulu. Apa keuntungan atau kebaikan yang saya dapat dahulu sebelum mencintai orang berkenaan. Ini bererti ia membalas cinta seseorang berdasarkan kepada kepentingan diri sendiri. Inilah yang dinamakan cinta yang paling teruk! Cinta ini bukan saja mementingkan syarat, tetapi ianya jelas sekali mementingkan diri sendiri. Orang yang mengamalkan cinta jenis ini memang tamak sekali. Kalau syarat itu tidak diikut maka cintanya tidak ada. "Bah! Kalau kau benar-benar cinta padamu, benarkanlah saya menciummu!; Kalau kau bantu saya, barulah saya sayang padamu; kalau kau baik dengan saya, maka saya pun akan berlaku baik kepadamu." Jadi, apa yang jelas cinta jenis ini ialah syarat harus dipenuhi dahulu barulah ada cinta.

Marilah kita tanya pada diri sendiri. Adakah kita selalu mencintai cari ini. Kalau jawapannya ialah YA, maka kita harus keluar daripada kebiasaan mencintai cara ini. Kerana cinta jenis ini tidak baik. Jestru itu, kita mesti belajar mencintai tanpa meletakkan apa-apa syarat dahulu. Jadi, janganlah kita amalkan cinta jenis ini. Kerana cinta jenis bukan saja tidak adil dan berat sebelah tetapi ianya juga jelas menunjukkan "ketamakan" diri kita sendiri.

Ketiga, Mencintai Terpaksa: Cinta jenis ini biasanya diamalkan kerana termakan budi kepada orang berkenaan. "Saya terpaksa menerimanya dan setuju berkahwin dengannya kerana dialah yang membantu keluarga saya selama ini; Saya terpaksa menerima cintanya kerana dialah yang membayar segala perbelanjaan saya semasa bersekolah dulu. Saya terpaksa mengikut kehendaknya kerana dia adalah boss saya; Saya terpaksa bersikap baik kepadanya kerana dia seorang YB." Apa yang jelas dengan mencintai cara inilah, cinta jenis ini tidak jujur dan tidak iklas. Pendek kata, cinta ini tidak sempurna.

Mari kita bertanya kepada diri sendiri, Bukankah kita sering juga mengamalkan cinta cara ini?
Sekiranya, kita selalu mencintai mengikut cara ini, marilah berusaha agar kita dapat mencintai dengan iklas dan jujur dan bukan kerana terpaksa mencinta. tetapi, sungguh-sungguh mencintai tanpa terikat kepada apaapa syarat atau dipengaruhi oleh sesuatu.

Keempat, Mencintai Walaupun/Meskipun: Cinta jenis ini adalah cinta yang murni dan sempurna. Kerana pengamalnya tidak meletakkan apa-apa syarat didalam hal mencintai. Dan cintanya juga tidak bergantung kepada faktor "sebab atau kerana." Kerana cintanya adalah iklas dan jujur. Ia tidak mengharapkan apa-apa. Ia tetap mencintai meskipun orang yang dia cintai itu mempunyai kelemahan, kekurangan dan kesalahan. Cintanya tidak dipengaruhi oleh apa-apa faktor atau sebab. Ia tetap mencintai walaupun ada yang terjadi. " Cintaku padamu tetap seperti dulu walaupun kau telah berlaku curang kepadaku; Aku tetap sayang kepadamu meskiun kau telah mungkir janji; Cintaku kepadamu tidak bergantung kepada kecantikan atau kekayaanmu." Aku cinta padamu walaupun kau tidak ada apa-apa. Aku mencintaimu seperti seadanya dirimu." Sesungguhnya, inilah yang dikatakan mencintai tanpa batas dan tanpa syarat. Inilah jenis cinta yang harus kita pejuangkan didalam hidup kita setiap hari. Marila kita berusaha agar kita sentiasa dapat mencintai seperti ini kepada sesama dan lebih-lebih lagi kepada Tuhan yang Maha Esa.

Dari keempat-empat jenis cinta yang disebutkan tadi, marilah tanya diri kita masing-masing dimanakah kedudukan kita. Dimanakah kecenderungan hati kita? Dimanakan letaknya cinta kita kepada sesama manusia dan kepada Tuhan yang Maha Esa. Apakah kita sering sekali mencintai berdasarkan kepada "Sebab atau Kalau atau Walaupun." Jawapannya terletak ditangan kita sendiri. Sekiranya, kita terlalu mengamalkan cinta jenis "sebab dan kalau" maka, kita harus berusaha dengan gigih untuk memperjuangkan cinta "Walaupun" agar ianya menjadi amalan kita setiap hari. asih Kita perlu berusaha dan memperjuangakan cinta yang murni dan suci ini. Semoga kita tidak mudah berputus asa didalam memperjuangkan cinta ini.

Saudara dan saudari, marilah menjauhkan cinta yang bersyarat iaitu cinta jenis"Sebab dan Kalau." Marilah kita belajar mencintai seperti Tuhan, Pencipta kita. Kerana DIA menurunkan hujan dan menyinarkan matahari kepada semua orang termasuklah kepada orang-orang yang jahat dan lalim. Sesungguhnya, cinta yang sempurna ini harus kita perjuangkan didalam hidup kita agar ianya menjadi pegangan dan amalan kita setiap hari dan sepanajang hidup kita. Amin.
(Sumber: http://pjerome.blogspot.com/ )

25 Februari 2009

aku dipilih lagi....


"You are choosing as an Official Photographer for The Beginning Concert at KDCA on 13th of march 2009. Kindly reply Kihoooi to this message of you interested with this invitation" Mr Pirut.

Nah ini barulah kawan2 aku yg best, kalau ada events yg best2 di Sabah pasti mereka tidak akan melupakan aku... ni yg aku sayang sangat sama kamu....

Harap2 sia dapat p lah konsert, sebab takut nanti ada masalah lah pula kan... tapi sia cuba juga untuk datang sebab sia sudah reply Kihoooi juga tu... ngehehehehe.

24 Februari 2009

entahhhhh

Banyak bah ni sia mau post tapi sia inda tau yg mana satu sia mau kasih masuk.... terlalu banyak idea sampai inda tau mana yg mau didahulukan.... jadi sampai sekarang inda pernah kena update ni blog.... sian sia kan....

emmmm bah sia cuba recall lah balik apa yg sepatutnya sia kira mau kasih masuk....

baru2 ni sia buka akaun sana Facebook (kalau mau tinguk cari2 lah ya)

Minggu lalu (19/02/2009) time sia p sana KK untuk karaja, sia ambil kesempatan untuk berjumpa dengan c Auntyyy sebab mau membalas 'dendam' lah tu kunun sebab dia kirim sia bambangan tu hari.... lucu gilerrrrrr dia ni, inda pandai diam diam oh, sepanjang perjalanan dari Donggongon ke KK, dia bercerita saja ni... tapi best oh kalau cerita sama dia, sebab katawa saja sia ni..... (sia ketawa pun dia bilang lucu) ngehehehe

Ada beberapa keping gambar yg sempat sia rakamkan time dia p hantar sia ke KK untuk membeli santut.....

Time ni kalau inda silap selepas dia bersusah payah mengeluarkan kameranya yg betul2 inda memberi kerjasama time tu... emmm habis bateri atau full sudah tu memory card kali time tu lagi pun c Auntyyy inda kasih tau sia ni....

Sempat lagi dia melidah ohhhh mimang jajal ni sumandak ni.... Tapi best kalau korang kenal dgn dia ni...

Lepas ni mungkin kami bertemu lagi (tu pun kalau ada jodoh) wakakakakaka, emm bukan pa, dia bilang mau p sana Pusakag Cafe untuk tinguk tu KENTE sebab kawan dia c Bobby akan mencuba nasibnya untuk menjadi artis.... (semoga berjaya)

Bah tinguk dulu lah kalau sia dapat turun kio, sebab masih MC lagi ni.... sebab siorang pun tukang gambar bah untuk KENTE

22/02/2009 lalu siorang p sana Pantai Pancur Hitam, Labuan saja membuang tabiat.... Dari pagi sampai petang lepas di sana, panggang2 dan minum kelapa... ngehehehe

Sambil tembirang2 naik motor lah kunun
Ni betul2 relax ni namanya....


p/s Gambar diambil menggunakan HP saja....
dan ni nah antara tambalut siorang petang tu......

13 Februari 2009

Finally , the guys' side of the story.

We always hear " the rules " From the female side.
Now here are the rules from the male side.
These are our rules!
Please note.. these are all numbered "1" ON PURPOSE!

***********
1. Men are NOT mind readers.
************
1. Shopping is NOT a sport. And no, we are never going to think of it that way.
************
1. Crying is blackmail.
************
1. Ask for what you want.

Let us be clear on this one:
Subtle hints do not work!
Strong hints do not work!
Obvious hints do not work!
Just say it!
************
1. Yes and No are perfectly acceptable answers to almost every question.
************
1. Come to us with a problem only if you want help solving it. That's what we do. Sympathy is what your girlfriends are for.
************
1. A headache that lasts for 17 months is a Problem. See a doctor.
************
1. Anything we said 6 months ago is inadmissible in an argument. In fact, all comments become null and void after 7 Days.
************
1. If you won't dress like the Victoria 's Secret girls, don't Expect us to act like soap opera guys.
************
1. If you think you're fat, you probably are. Don't ask us.
************
1. If something we said can be interpreted two ways and one of the ways makes you sad or angry, we meant the other one
************
1. You can either ask us to do something Or tell us how you want it done. Not both.> If you already know best how to do it, just do it yourself.
************
1. Whenever possible, Please say whatever you have to say during commercials.
************
1. Christopher Columbus did NOT need directions and neither do we.
************
1. ALL men see in only 16 colors, like Windows default settings.
Peach, for example, is a fruit, not A color. Pumpkin is also a fruit. We have no idea what mauve is.
************
1. If we ask what is wrong and you say "nothing," We will act like nothing's wrong.
We know you are lying, but it is just not worth the hassle.
************
1. If you ask a question you don't want an answer to, Expect an answer you don't want to hear.
************
1. When we have to go somewhere, absolutely anything you wear is fine. Really .
************
1. Don't ask us what we're thinking about unless you are prepared to discuss such topics as baseball, the shotgun formation, or golf.
************
1. You have enough clothes.
************
1. You have too many shoes.
************
1. I am in shape. Round IS a shape!
************
1. Thank you for reading this.
Yes, I know, I have to sleep on the couch tonight;-)

Source: msg from one of my friend in friendster.com

Happy Valentine's Day

Untuk kawan2 guys blog sia yg sudah punya kekasih, bertuah badan sebab pening mau fikirkan mau buat pa untuk sumandak diorang sempena Valentines Day ni.... emm bagi sia pula, duiii sian, jauh sangat..... Tapi siorang esok (14/02/2009) akan menyanyi sana gereja sempena perkahwinan kawan siorang c Genevieve Wong & Frezer Saimon. Diorang bilang ni wedding of the year di Labuan... tak tau lah kenapa pula... dan malamnya pula kami akan p reception diorang di Financial Park Convention Hall.

Jadi buat rakan2 yg masih tercari2 kekasih untuk di hati, (sama lah kita ni) bah apa lagi, jangan fikir keruh sangat sebab indada urang mau kasih bunga kah coklat kah (ni yg org pompuan selalu juga fikir2 ni kan) emmm korang bagilah benda tu sama mammy korang kah, bestfriend kamu kan... sebab VD ni bukan utk mereka yg berkasih saja bah.... tetapi untuk semua yg mempunyai kasih sayang di dalam diri dan mereka tidak malu serta segan untuk memberikan kasih itu kepada orang lain sebab kasih itu begitu universal.....

Jadi sempena hari kekasih yg jatuh pada hari cuti ni (maksudnya sia inda dapat online lah tu) sia mau share2 sia punya kasih sama semua kawan2 blog sia..... sebab tanpa kasih korang, sia rasa sia dipinggirkan dalam alam maya ini.... Terima kasih kerana sentiasa menyebarkan cinta kasih itu, walaupun kita tidak pernah bertemu (kalau ada pun tidak ramai) kita sentiasa bertanyakan khabar antara sesama......

Thanks being my dear friend.... terima kasih untuk segalanya....

Happy Valentines Day.

'99galleries.com'

'99galleries.com'

'99galleries.com'

06 Februari 2009

Playing For Change Peace Through Music

punya siyok ni lagu... kana mix2 dia punya sound.... tapi sia inda dapat kasih download sini bah... emmm kalau rajin cuba korang pi sini YouTube atau p laman rasminya saja.

Playing For Change

Bill Moyers - One Love

Song Around The World - Stand By Me
video
Best ni kalau dah sia dapat download guna Media Player, MPEG, AVI tapi yg sia download pula guna FLV.... tu sebab inda dapat masuk... bah kalau ada masa korang cuba lah buka2 kio.

Sia dapat kejutan lagi hari ni

Hari ni kali kedua sia dapat kejutan lagi... emmm selepas cerita jeruk bambangan dari KK yang dikirim khas oleh Hahangai Avanus, kali ini sia dapat pula baju yang sia tunggu2 dari c Akie... emm sia dapat 4 helai semuanya (belum lagi sia p bayar ni, nanti sia bank in kio pakai maybank2U saja). Tiga helai baju yg lain sia kasih dengan member church... tapi masih inda cukup lagi ni Akie... nanti sia kol ko lah kio....terus p gambar untuk buat pasport ni.....

Dan pagi ni juga selepas balik dari Mahkamah, sia dapat berita, seluar untuk main paintball kami telah sampai.... jadi sempat juga lah berposing2 sekejap.... jan jeles....

Sila abaikan butut yang inda montok itu.....
saja mau kasi tinguk betapa lawanya seluar yg berharga RM350 ini.


p/s sorry kualiti gambar inda best... tak tau kenapa mungkin sebab guna kamera murah tu atau inda pandai edit sudah atau software picasa3 tu inda best untuk sesetengah komputer.....

05 Februari 2009

Award ohhhh


Sekali lagi dalam tahun ni sia dapat award from John.....

Kena pass anugerah ni kepada sesiapa saja, ya lah Harta Tuhan, kena share2 begia. So ANYONE that I list below please :

1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda
2. Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda -

Tentang c Kembar ni:
1) Emmm sia rasa pertama kali sia jumpa dia time dia p ambil gambar sana Kolam Renang Kompleks Sukan Penampang... (mengkali dia p gambar tu sumandak2 berenang oh, ngehehehe kidding bro)
2) Lepas tu terjumpa lagi kali kedua di sana KDCA waktu Kaamatan 2008, tapi kali ni bersama dengan kembar dia.... Dan itu jugalah first time kami bercerita2, emm kembar dia apa nama ya,... lupa ni, tapi sia tinguk inda juga kembar, mengkali terbiasa sudah tinguk kembar, jadi nampak tu perbezaannya.
3) Lepas tu jumpa lagi time unduk ngadau 2008 juga, tapi sekejap saja sebab main serbu bah urang2 waktu tu... dia saja yg tau keadaannya.
Pastu siorang berYM sehari suntuk cerita pasal gambar, ya lah minat kami ambil gambar kan tapi dia jenis yg ketagih sudah, kalau sia, emmm pandai boring ni... ngehehehehe ada event baru terkeluar tu kamera.
4) Suka dengan blog dia sebab ada anak anjing... wakakakakaka, emm ada lagu nyanyian dia sendiri lagi tu.... emmm setiap pagi dia pasti say hi atau good morning sama sia... wah siyoknyaaaaa.
5) yang kelima.... dia best orgnya... tapi inda pandai membalas sms wakakakakaka

3. Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum pemenang seterusnya - ( 5 fakta & 5 hobi la )
1. Mesti surf internet setiap hari kecuali indada conection atau broadband di kawasan tertentu.
2. Suka download lagu rohani.....
3. Suka dengan jeruk bambangan.... wahhhhh sedap tu, terus sia tinguk tu kiriman hahangai avanus oh.... inda sabar mau balik rumah dan makan.
4. Suka ambil gambar, edit gambar tapi masih ditahap budak2 juga. Tapi skg lebih gila dengan paintball.
5. Sia ni sebenarnya kalau ikut lah lah kan, ada campuran darah Filipino tau, tapi bukan tu bajau, suluk atau sebagainya, emm moyang sebelah mammy sia orang Illokano (emm ejaan pun inda tau ni betul atau salah). Tapi Bapa sia pure kadazan lah.....
6. Suka pi sana church untuk nyanyi2, kita urg selalu nyanyi utk misa dan core group, serta urang kawin....
7. Aku ada kereta tapi indada lesen kereta. Aku ada kereta tapi inda berani memandu, pernah belajar sekali saja dulu, pakai kancil manual, terus pandai ni, setakap 100km sejam tu, emmm harap lah, paling2 80km/j saja... takut dengan lori besar.....
8. Paling benci, geli dan semuanya terhadap haiwan bernama U_L_R, mau eja pun rasa geli....
9. Suka travel alone.... inda payah pening kepala mau fikir urang lain punya pandangan.
10.Dan fakta yang paling benar dalam diri sia... hari 1-5 susah betul mau bangun pagi p karaja, tapi kalau hujung minggu buli pula bangun seawal 6 pagi. Mulau kali ni, tu sebab balik2 lambat p karaja ni.

4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan menyertakan nama mereka di blog anda.
Mereka2 yang dapat anugerah ni, kira bertuah sebab, ianya dari sia.... wkakakakakaka.

1. Akie( emmm urang kaya ni, selalu pindah kadai, cat kadai, dan ubah2 tu kadai dia....)
2. Bambarayon ( Emmm sumandak yg baik hati kama ni, dia tau kegemaran sia... TQ kio)
3. BEck ( mau satu Sabah kenal dengan dia ni.... korang inda mau kenal kah?)
4. Captain Hooked (Sedap2 ni resepi dia, korang cuba masuklah kalau inda percaya...)
5. Bossing( Lucu ni blog dia, dan best kama dia ni, selalu tanya sia pasal hal Imigresen (%^&3))
6. Kong (Bro miss you so much... jom p makan konomen sana Dragon)
7. Honeybuzzzzz ( lMadu bukan sebarang madu kama dia ni)
8. Kukuangan ( kalau inda kana bagi award, sia takut kana rutan, sbb sikgu begia dia ni)
9. Alv( Jiwang ni tapi best tahap gaban sebab menyentuh ohhhh)
10.Pirut (kawan sia ambil gambar)

Nah kan nokotigog my heart kangku di

Nah kan sia bilang kangku, macam ada something akan berlaku pada hari ini... emmm tapi sia pun inda tau jugalah, tapi lepas p sarapan tadi, tiba2 ni kawan opis sia kasih tau, ada bungkusan untuk sia... emmmm dalam hati tak kan bom kan....

emm bah perhatikan gambar tu lah kioooooo.
Aduhhh inda sempat sia ambil gambar time ok lagi ni bungkusan, telampau teruja kunun sampai inda sempat lagi ni gambar kunun.... ni pun guna kamera murahan....
p/s alamat inda lengkap sbb indada P.O. Box, tapi sampai juga oh kan....Saja mau kasih tunjuk meja yang hancur bertaburan....


Korang mau tau apa dalamnya? ngehehehehe jangan saja terliur kama.


nah ini dalam kutak tu, ada bambangan sama madu asli.....


Pandangan lebih dekat kunun, untuk meliurkan korang..,..


Sia mau test bah tu jeruk bambangan tapi punya banyak dia punya plastik.... tu getah pun banyak oh ikat ni plastik.... emmm kira2 mau makan tengahari ni, tapi takut tertumpah, jadi petang ni di rumah baru makan lah, sedap ni kalau ada ikan masin sama lada-lada... nahhh terliur sudah sia ohhh
Yang ni mau test2 kunun madu asli... punya sedap.... kalau campur milo lagi sedap ni...(emm resepi pengirim)

Ceritanya selepas sia post itu Jeruk Bambangan, terus si kawan minta email dan alamat sia oh... ingatkan dia mau hantar saman kah apa, rupa2nya, sebungkus jeruk bambangan dan sebotol madu asli.... sedap ohhhh....

Kalau korang mau minta kirim bek korang berkenal-kenalan dengan orangnya.... bagus ni dia ni, jan malu2 pi kadai di sini............
cerita sebelum ni korang buli baca di blog dia....

Emmm untuk pengetahuan si pengirim..... benda tu selamat sia terima dan masih dalam keadaan bambangan lagi, emm sia ingat jadi jeruk budu kah, apa kah... ngehehehe tapi tu lah punya banyak plastik.... ngehehehehe

Terima kasih lah kio... nantikan pembalasan c pitung dari Labuan.... ngehehehehe

03 Februari 2009

Jeruk Bambangan....

01/02/2009 lalu merupakan Hari Wilayah Persekutuan, jadi kita cutilah time tu dan lagipun hari tu hari Ahad jadi kena ganti pada 02/02/2009.... Kami urang sini Labuan cuti ohhhh, tapi Good Friday indada pula cuti....

Ok memandangkan cuti yang berterusan sejak minggu lalu lagi, sia pun rasa keboringan yang amat sangat ni, tapi nasib baik ada klinik paintball, jadi hari Minggu tu siorang p main timbak2 lagi lah, emmm lebam sia punya bahu oh kana timbak... tapi inda pa, starring juga kan.

Petang tu sia balik, tetiba sia terharum benda yang lama sangat sia inda jumpa kalau sini Labuan... balik kg saja baru dapat makan ni... Rupa2nya sia punya mammy buat jeruk bambangan lah pula... duiii nah langadon betul sia inda makan tu jeruk oh. Sini Labuan pun ada juga tapi inda sadap bah buatannya... emmm bah nanti sia kasih gambar dulu tu butul bambangan dan kasih lah upload sini...

p/s mata sia mengantuk ni skg sebab semalam inda dapat tidur..... sia rasa macam mau cari bantal lah sini opis ni.... adios

White Ribben

Thanks banget bro Johnny untuk anugerahnya.... tak tau mau cakap apa (tiru aksi pelakon Malaysia dpt award), apa2 pun semoga persahabatan kita ini berterusan dan diberkati oleh Tuhan.